Kako zavarovati starejše pred Covid-19?

V omejenem času od izbruha tega nezdravljenega virusa COVID-19 je postalo jasno, da je tveganje za smrt zaradi virusa pri starejših osebah večje. Zlasti visoko tvegano skupino predstavljajo osebe, stare 80 let ali več.

Zaenkrat še ni dokazov, da se starejši ljudje z virusom okužijo hitreje kot mlajši. Ko pa se okužijo obstaja veliko večja verjetnost, da se razvije življenjsko nevarno stanje, tudi med tistimi starejšimi, katerih splošno zdravje je dobro.

Študija na več kot 44.000 bolnikih, ki jo je izvedel kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni, je potrdila, da se stopnja smrti zaradi koronavirusa s starostjo drastično povečuje. Med diagnosticiranimi primeri koronavirusa na Kitajskem je stopnja smrtnosti skoraj 15% za tiste, ki so stari 80 let.

Tveganje za smrtnost okuženih je še posebej veliko za tiste s kroničnimi stanji, kot so pljučna hipertenzija (diabetes) in druge srčno-žilne motnje. Strokovnjaki pravijo, da je mogoče nekaj tveganj pripisati tudi splošni oslabitvi imunskega sistema s starostjo. Večje tveganje za rizičen razvoj bolezni imajo tudi kadilci.

Kako si rizična skupina lahko pomaga?

Pomembno je, da skrbite za svoje splošno zdravje, vključno z vsemi posebnimi stanji, ki jih že imate. Če imate kakršne koli obstoječe pogoje, je še posebej pomembno, da naredite vse, kar je v vaši moči, da zmanjšate tveganje za okužbo (umijete roke, se izognete velikim zbiranjem ljudi in se izognete vsem, ki so bolni).

Zdravila

Pomembno je, da kljub slabemu počutju še naprej jemljete katerokoli zdravilo, ki vam ga je dal zdravnik za druge bolezni ali zdravstvene težave. Poskrbite, da imate dovolj zdravil, in če se slabo počutite, prosite prijatelja, družinskega člana ali negovalca, naj vam zbere zdravila.

 Sladkorna bolezen

Če imate sladkorno bolezen, še naprej jemljite katero koli zdravilo, natančno spremljajte krvni sladkor in poiščite zdravniško pomoč, če imate vročino, kašelj ali pomanjkanje sape.

Astma

Ljudje z astmo naj še naprej uporabljajo svoje inhalatorje, kot običajno. Če mislite, da se vam astma poslabša ali imate vročino, kašelj ali zasoplost, poiščite zdravniško pomoč.

Rak

Ljudje z rakom so ogroženi, zaradi oslabljenega imunskega Sistema, predvsem tisti, ki se zdravijo, vključno s kemoterapijo.

Kako obvarovati starejše in druge rizične skupine pred okužbo?

Pomagamo jim pri:

  • preskrbi z zdravili,
  • nakupom hrane in drugih nujnih potrebščin,
  • vzdrževanjem hiše in stanovanja,
  • seznanjamo jih z informacijami o COVID-19 in resnosti situacije,
  • poskušamo jim zagotoviti socialno in psihično oporo,
  • spremljamo njihovo zdravstveno stanje na daljavo,
  • v nujnem primeru jim pomagamo do zdravstvene ustanove.

Vlada RS je z protikorona zakonom opredelila tudi pomoč upokojencem z varnostnim dodatkom. 

Preberite še:

Kako naredim obrazno masko doma?

Stres. Depresija. Strah. Kako premagati stres in tesnobo v epidemiji?

Velika nevarnost okužbe preko kupljenih živil v trgovini

Kako v teh kriznih časih varno uporabljamo dvigalo?

Vir: HelpAge.com