Kako se ob vodi gradi že danes

“Gradnja ob vodi danes. Dostop do najljubšega zaliva mojega otroštva (Limbuško nabrežje-čolnarna) danes, kamor več ne smem. Čez visoki zid ograjene luksuzne vile-tik ob vodi ne morem niti pogledovati proti zalivu, ki je včasih bil na dosegu roke,” je zapisal Bernard Memon, Predsednik Mestnega odbora NSi Maribor. 

“Rottweiler za ograjo mi je dal vedeti, da nisem zaželen in me opomnil, da je dostop do zaliva zgodovina. Mi lahko kdo pojasni ozadja? Leta 2000 smo se prosto sprehajali do tega zaliva. Danes pa je baje Vlada kriva, ker se bo po novem dopuščala pozidava ob vodi. Nekateri ste predlog novega zakona naštudirali v nulo. Dajte me prosim podučiti. Česa prav ne razumem?” je še razmišljal Bernard Memon, mariborski kandidat NSi za župana.

Dejstvo je, da bi z ustreznim zakonom tovrstno pozidavo priobalnih zemljišč lahko ustavili že pred leti. Tokrat pa imamo priložnost, da na referendumu potrdimo novi zakon o vodah in se izognemo nadaljnjim samovoljnim, prvorazrednim potezam posameznikov v škodo preostalih državljanov. Nihče si nima pravice lastiti tega, kar bi moralo biti dostopno vsem Slovencem.

Opis slike ni na voljo.
Foto: FB

Na ministrstvu za okolje in prostor so s spremembami zakona o vodah dodatno obvarovali priobalni pas, pitno vodo in biodiverziteto, zakon pa namenja 17 milijonov tudi za prepotrebno vzdrževanje vodotokov in zagotavljanju poplavne varnosti. “Novi zakon o vodah nikakor ne ogroža pitne vode, ampak jo dodatno ščiti in varuje,” poudarjajo.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.