Kako se izogniti poletnim zastojem na podravski avtocesti?

dars, podravska avtocesta, sezona, zastoji

DARS svetuje

Zaradi zapore starega ptujskega mostu čez Dravo in poostrenega mejnega nadzora, ki je posledica evropske uredbe, so letos pričakovani zastoji na podravski avtocesti A4 v smeri proti Hrvaški. To še zlasti velja za odsek med Draženci in Gruškovjem, kjer poteka izgradnja 13-kilometrskega avtocestnega odseka.

Vsakoletne izkušnje kažejo, da je med junijem in septembrom na odseku med Mariborom in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje izredno povečan promet, z vrhuncem v juliju in avgustu. Že nekaj let so prometno izredno obremenjene zlasti sobote v juliju in avgustu, ko se ponavljajo več kilometrski zastoji. Ob zastojih je mogoče pričakovati tudi nesreče, ki lahko povzročijo nekajurne zaustavitve prometa.

V Darsu bodo v zvezi s tem tudi letos skupaj z Direkcijo za infrastrukturo, policijo, okoliškimi občinami realizirali ukrepe za večanje pretočnosti. Poleg obveščanja uporabnikov s signalizacijo ter z objavami v medijih in na družbenih omrežjih bomo tudi tokrat namenili pozornost mednarodnemu upravljanju prometa.

Nekateri ukrepi, ki se izvajajo v letošnji turistični sezoni:

  • S predstavniki avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag so se dogovorili, da elektronski portali na območju Gradca (v smeri proti Sloveniji) prikazujejo prometne vsebine, ki opozarjajo na zastoje na odseku med Slivnico in Draženci. • Za potrebe informiranja mednarodne javnosti so izdelali in natisnili več tisoč informativnih letakov, na katerih so označene alternativne poti v smeri hrvaškega primorja v primeru zastojev na avtocesti A4 med Slivnico in Draženci oziroma na avtocesti A1. Med drugim bodo letake razdeljevali na prodajnih mestih vinjet iz smeri Gradca proti Šentilju ter na Šentilju, iste informacije pa bodo objavljali tudi na spletu. • Prometno-informacijski center bo o pričakovanih zastojih obvestil AMZS in druge organizacije, kot so nemški ADAC, hrvaški HAK in tuja veleposlaništva.

Posamezne ukrepe na državnih cestah izvaja tudi Direkcija RS za infrastrukturo, aktivno sodeluje tudi policija. Uporabnike prosijo, da upoštevajo prometno signalizacijo in se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah. Po potrebi naj izberejo alternativno pot, po kateri bodo svoj cilj dosegli najhitreje.

Voznikom priporočajo, da predhodno preverijo stanje na prehodih ter uporabijo manj obremenjene. Zadnji podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih so dosegljivi tudi na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra. Zemljevid mejnih prehodov na zunanji schengenski meji si lahko ogledate v priponki.

Uporabnikom svetujejo, da pred začetkom potovanja preverijo stanje in razmere na cestah. Pred odhodom na pot naj preverijo brezhibnost vozila, količino goriva v rezervoarju, pri sebi naj imajo zadostno količino pijače (voda).

Priporočeni viri prometnih informacij:

– spletna stran promet.si, kjer so razvidne tudi čakalne dobe na večjih mejnih prehodih s Hrvaško
– operater na 1970 (številka ni brezplačna) ali brezplačnem odzivniku 080 22 44 Prometno-informacijskega centra za državne ceste
– mobilna aplikacija DarsPromet+
– družbena omrežja (@DARS_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno)
– prometne informacije radijskih postaj

Gradnja skupno 13 kilometrov dolgega odseka avtoceste med Draženci in Gruškovjem poteka skladno s pogodbeno časovnico. Odsek bodo v celoti predali prometu predvidoma proti koncu leta 2018. Septembra 2016 je promet stekel po prvih treh kilometrih nove polovice avtoceste (od razcepa Draženci v smeri Gruškovja), sredi decembra 2016 pa je bil prometu predan še preostali del do Podlehnika. To pomeni, da promet sedaj poteka po polovici nove avtoceste dvosmerno, torej po enem pasu v vsako smer v razdalji nekaj več kot sedem kilometrov, ob omejeni hitrosti vožnje (gradbiščni promet) 50 km/h. Promet bo tako urejen tudi v letošnji turistični sezoni.

Več informacij najdete na že omenjenem portalu www.promet.si.

Vir: DARS