Včeraj je bilo opravljenih rekordno število testov, in sicer kar 2758, potrjenih je bilo 108 novih okužb, je na začetku današnje novinarske konference poudaril uradni govorec Jelko Kacin.

Takšno število testov in novih okužb je ogromen zalogaj za epidemiološko službo, kar se kaže tudi v tem, da so za polovico primerov, ki so bili potrjeni včeraj, epidemiološka poizvedovanja še v teku. Naši epidemiologi, kljub temu da delajo na robu svojih zmožnosti, delajo dobro, odgovorno, hitro, za kar si zaslužijo veliko priznanje, je poudaril Kacin, podrobneje pa je razmere v Sloveniji predstavil dr. Mario Fafangel, ki je poudaril, da govoriti o ukrepih ni več primerno, ampak je treba  – za nekaj časa – prilagoditi naš način življenja.

Fafangel: Razbremenite epidemiologe z upoštevanjem ukrepov

Ob rekordnem številu testov in visokem številu potrjenih okužb je Fafangel najprej pojasnil, zakaj se države tokrat ne odločajo za popolno zaprtje. V Sloveniji je 14-dnevna kumulativna incidenca na 100 prebivalcev pa je 34, v EU pa se bliža 60 (podobno kot aprila). Poudaril je, da sedaj Slovenija in druge države poskušajo ubrati pot, kjer bomo z drugimi ukrepi – ohranjanje distance, razkuževanje rok, nošenje mask – imeli družbo odprto in bom še naprej »plesali z virusom«. Trenutno imamo v Sloveniji zelo malo uvoženih primerov,  virus pa se širi znotraj države. Zato je Fafangel pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov, pri tem pa omenil tudi aplikacijo #Ostanizdrav, ki lahko bistveno olajša delo preobremenjenih epidemiologov. Pri delu jim poleg epidemiologov iz drugih laboratorijev trenutno pomaga tudi 15 študentov medicine, zaradi česar lahko dnevno obravnavajo od 80 do 100 primerov. A delo epidemiologov bo najbolj razbremenjeno, če bo družba dosledno spoštovala ukrepe.