Kaj nas čaka v naslednjih dneh? Janša: Pred nami je ključen teden!

Janez-Jansa
Janez-Jansa

Predsednik vlade Janez Janša: Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami

 

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril o splošni oceni stanja po zadnjih dneh, ko smo napovedali in sprejeli nekatere dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa.

“Naša ocena je, da zmoremo, in to predvsem, ker virus sedaj obravnavamo takega kot je. Torej kot nevarnost, ki je simetrična in ne izbira po nobenih drugih kriterijih kot kriterijih virusa,” je uvodoma dejal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da kot je bilo delno napovedano, številke rastejo in bodo rastle še nekaj časa, zato je v tem trenutku tudi bistveno prezgodaj za oceno, ali so splošni ukrepi, ki smo jih sprejeli, kot je obvezno nošenje mask povsod ali omejitev gibanja ponoči bistveno ali v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja virusa.

“V vsakem primeru je potrebno sprejeti še nekatere dodatne ukrepe. Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo,” je poudaril premier Janša.

UKREPI

Ukrepi, ki so bili predvidni v načrtu, ki je bil sprejet v začetku meseca in ki bodo vstopili v veljavo s soboto, ko bodo natančneje obdelani v odlokih, ki bodo sprejeti jutri, so:

  • zaprtje gostinskih obratov, dovoljena dostava hrane,
  • zaprtje hotelskih kapacitet, z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe,
  • zaprtje trgovskih centrov, izjema živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali in kmetijske potrebščine.

“Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam v vrtcu, da nosijo maske in prošnja županom, da glede na situacijo v posamičnih občinah in krajih organizirajo varstvo v vrtcih, kjer je to potrebno zato, ker starši tega sami ne morejo zagotoviti,” je poudaril predsednik vlade.

Podal je tudi apel na župane in županje, ki so se v pomladanskem valu epidemije zelo izkazali, da tudi sedaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje Civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnosti sprejemajo ukrepe, za katere menijo, da so potrebni in da so v lokalnih okoljih targetirani in s preciznim pristopom omogočajo zajezitev širjenja virusa.

“Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi, razen izjem, kjer dijaki in študentje nimajo drugih možnosti. Tudi javni potniški promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol  to pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

“Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle,” je nadaljeval Janez Janša.

“Na tem mestu prošnja gospodarstvenikom, da se tam, kjer bo proizvodnja tekla naprej in kjer bodo storitve nujne, da kjer je le možno, delo poteka od doma, kjer pa to ni možno, še posebej ne v industriji, pa da se  striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa;” je poudaril Janez Janša.

“Nismo še sprejeli dokončne odločitve glede ukrepa, ki je bil uveljavljen spomladi, to je  možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi,” je poudaril premier Janša in nadaljeval, da bo v zvezi z aktiviranjem tega ukrepa odločeno v naslednjih dneh, “ko bomo imeli dodatne številke in bomo videli, ali je ukrep nujen v tej fazi.”

“Preverjamo tudi možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga predvidevajo v nekaterih drugih državah,” je povedal premier Janša in dodal, da ko se pogovarjajo s kolegi po Evropi glede učinkovitosti tega ukrepa, je tudi po današnji razpravi na seji vlade, jasno, da “bomo te možnosti preučili.”

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

“V zvezi s testiranjem je velik problem čakalna doba,” je poudaril premier Janša in dodal, da se mora zdravstveni sistem dodatno reorganizirati, da bo ta doba krajša in da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome in tisti, ki jih v tem času na delovnih mestih nujno potrebujemo.

“Ukrepi, ki se bodo uveljavili z jutrišnjimi odloki, bodo večinoma začeli veljati v soboto, bodo veljali za teden dni. Prihodnji četrtek ali petek bo vlada naredila in sprejela novo oceno in se odločila, ali jih podaljšamo, ali prekličemo, ali omilimo,” je povedal premier.

Naložite si aplikacijo Ostani zdrav

Predsednik vlade je pozval tudi k naložitvi aplikacije Ostani zdrav in spomnil, da bi, če bi imeli vsi s pametnimi telefoni naloženo aplikacijo, lahko sprejemali milejše ukrepe. Je pa še izpostavil, da je vlada danes ponovno poudarila, da smo v zahtevni situaciji, “a v tej situaciji delamo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi COVIDa, ampak tudi drugih razlogov.”

Računamo lahko na pomoč iz tujine

“Smo tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami EU za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali, zaenkrat zmoremo, a nobena rezerva ni odveč,” je povedal premier in dodal, da je danes v enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve COVIDa, z nemške strani bila ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali.

“Hvala zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. Na tem mestu smo vsi dolžni prav vsem, ki se spopadajo z virusom nuditi izjemno podporo in zahvalo. Največjo podporo lahko izrazimo tako, da spoštujemo ukrepe in naredimo vse, da bo njihovo delo znosno in čim lažje,” je povedal premier.

Ob zaključku je Janez Janša dejal še, da se že nekaj dni pripravljajo smernice za šesti protikorona paket za odpravljanje in blaženje posledic  epidemije. “Ko bodo smernice na voljo, bo pripravljen zakonski paket za čimprejšnjo obravnavo v državnem zboru,” je še povedal premier Janez Janša.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR