Slovenija je v teh dneh v pričakovanju drugega protikorona zakonskega paketa, ki bo omogočal hitro in učinkovito rehabilitacijo gospodarstva.

Vlada je drugi proti korona paket obravnavala včeraj na seji vlade na Brdu pri Kraju. Državni zbor pa bo zakon potrjeval predvidoma 28. in 29. aprila. S strani opozicijskih stran zaenkrat še ni bilo posredovanih konstruktivnih predlogov k izboljšanju zakona.

Vlada je včeraj prav tako sprejela dopolnitve prvega proti korona paketa. Finančna blazina je z njim tako deloma dopolnjena, zaokrožena in dodatno usklajena.  Med prejemnike dodatkov za prizadete in ranljive skupine je na več kot milijon podlage iz prvega paketa dodanih še preko 300.000 upravičencev. Tako bodo na primer do dodatka v višini 150 evrov opravičene starejše kmetice nad 65 let, ki veljajo za najranljivejšo skupino v Sloveniji. Prav tako bodo sedaj do dodatka v višini 150 evrov opravičeni tudi izredni študentje.

Drugi sveženj ukrepov bi se naj v svojem bistvu osredotočal predvsem na zagon investicij in gospodarstva po koncu epidemije. S tem bi se ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva. Država Slovenija bo za najete kredite do določene višine jamčila podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost. S čimer bo omogočen dodaten kreditni potencial preko 2 milijardi evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo posledice epidemije.

Drugi sveženj  ukrepov je oblikovalo pet delovnih skupin, ki jih je oblikovala Vlada Republike Slovenije. Vlada sporoča, da je v petih delovnih skupinah, ki so pripravljale dopolnitve, je sodelovalo na stotine deležnikov, med njimi vsi socialni partnerji ter vse tiste nevladne organizacije, ki pomagajo pri odpravljanju posledic epidemije. Na desetine njihovih predlogov je vlada upoštevala in vključila v zakon.

Več o konkretnih ukrepih drugega protikorona paketa sledi.

MR