Kaj bo z Urgentnim centrom na Ptuju?

Ta teden je svet zavoda Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na svoji redni seji znova obravnaval perečo temo – urgetni center. Predsatvljene so bile tri izhodiščne možnosti centra, vendar kot poročajo lokalni mediji, naj ne bi nihče konkretno vedel kdaj bo Ptuj dejansko dobil urgetnni center in s koliko denarja naj bi ga zgradili.

Spodnje Podravje bo torej na urgentni center moralo počakati še nekaj časa, vodstvo bolnišnice pa je na seji sveta zavoda predstavilo nove izračune zdaj že treh variant, katerih cene se razlikujejo za nekaj 100 tisoč evrov. V ptujski bolnišnici so naklonjeni prvi, najdražji, vredni 5,5 milijona evrov s podkletenim pritličjem, urgentnim centrom in tretjo gradbeno fazo drugega nadstropja, je poročal radio Ptuj.

Država bi tako morala pri prvi varianti prispevati dodatna sredstva, vendar do pogovora z ministrom za zdravje še ni prišlo, saj ptujska bolnišnica še dobila termina in kot je zagotovilo vodstvo bolnišnice bodo storili vse, da se z ministrom Samom Fakinom srečajo čim prej. Postavka Urgentni center Ptuj naj bi po zagotovilih vodstva bolnišnice ostala v državnem proračunu za leto 2019.

Iz ptujske občine odprto pismo ministru za zdravje

So pa se včeraj oglasili tudi iz vodstva mestne občine Ptuj, od koder je župan Miran Senčar ministru za zdravje Samu Fakinu poslal odprto pismo, v katerem je med drugim zapisal, da glede na napore, ki so jih župani ptujskega in ormoškega območja vložili v prizadevanja za zagotovitev sredstev za sofinanciranje Urgentnega centra Ptuj, tako s pomočjo konzorcijske pogodbe vseh občin kot spodbudami gospodarstvenikom, da donirajo sredstva, v ptujski občino aktivno spremljajo dogajanje v povezavi z izgradnjo.

Kako dolgo bodo prebivalci Spodnjega Podravja še morali čakati na novi urgentni center? Foto: ČG

Izgradnja Urgentnega centra Ptuj je nujna

»Prebivalci šestnajstih občin Spodnjega Podravja in treh ormoških občin želimo enakovredno obravnavo, hitre in kvalitetne zdravstvene storitve. Iz tega razloga si tako na Mestni občini Ptuj, župani drugih občin Spodnjega Podravja in vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj že tri leta intenzivno prizadevamo za začetek gradnje Urgentnega centra Ptuj. Še vedno ponujamo tudi pomoč lokalne skupnosti za financiranje izgradnje Urgentnega centra. Po konzorcijski pogodbi bi občine zagotovile dobrih 300 tisoč evrov, donacije gospodarstvenikov ostajajo v vrednosti 320.146,99 evrov.«

V pogovorih z ministrom Fakinom pripravljeni sodelovati tudi predstavniki občin s ptujskega in ormoškega

26. aprila letos je vlada, glede na mnenje ministrstva za finance, sprejela sklep in se pozitivno opredelila do predloga bivše ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc ter odobrila izvedbo investicije »Urgentni center Ptuj«. Ministrica je namreč zbrane podatke o projektu, obrazložitve za spremembo veljavnega razvojnega načrta programov (NRP) 2018—2021 podala Ministrstvu za finance. To na prejeti predlog po preverbi finančnih in drugih formalnih podatkov ni imelo pripomb.

»Zavedamo se dinamike rasti cen in prilagajanj projekta, ki ga prinesejo, in prav zaradi tega je sodelovanje in načrtovanje njegove izvedbe toliko pomembnejše. Zato zahtevam, da se čim prej sestanete z vodstvom Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. Na sestanku smo pripravljeni sodelovati tudi predstavniki občin podravskega in ormoškega območja,« je v odprtem pismi še zapisal ptujski župan Senčar, ki od ministra zdaj pričakuje termin sestanka.
Vir: MO Ptuj