V medijih in na socialnih omrežjih se v zadnjih dneh širi veliko opozoril glede koronavirusa, hkrati pa se soočamo z veliko skepso in ignoranco ljudi, v smislu “da se pretirava”, “po nepotrebnem ustvarja paniko” in da “gre za navadno gripo”. Pa je glede na videno v sosednji Italiji panika res nepotrebna?

 

Iz Italije se vrstijo številna opozorila posameznikov in zdravniške stroke, naj države, ki še obvladujejo situacijo ukrepajo hitreje, predvsem pa bolj učinkovito. Iz Lombardije (najbolj prizadete italijanske pokrajine) prihajajo novice, da so njihove zdravstvene zmogljivosti na 200% svojih kapacitet. Zdravstveni sistem se sesuva, vsi pacienti ne dobijo ustrezne zdravstvene oskrbe, predvsem starejši umirajo… Pri tem je potrebno poudariti, da je Lombardija ena najrazvitejših italijanskih pokrajin z dobro organiziranim, sodobnim zdravstvenim sistemom. Slednjega za slovenski zdravstveni sistem žal ne moremo trditi.

Foto:Twitter

Grafika prikazuje, da je sistem v ostalih državah glede stopnjevanja primerov okuženih dokaj podoben: sprva zgolj nekaj okuženih, ljudje situacije in opozoril ne jemljejo resno… nakar število okuženih hitro esklaira in postane neobvladljivo. Številne države imajo stopnjo dnevnega  naraščanja okuženih z Covid-19 podobno kot Italija, in sicer 33 %. Glede na omenjeno in število dni zaostanka za Italijo (glede na prvo okužbo) lahko v prihodnjih dneh in tednih pričakujemo izredno stanje in karanteno tudi v drugih evropskih državah. Glede na primerjave bi lahko karanteno v Sloveniji pričakovali že sredi naslednjega tedna.

Županja Mestne občine Ptuj je za danes sklicala sestanek s predstavniki Zdravstvenega doma Ptuj, Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, JZ Lekarne Ptuj, Lekarne Toplek  in z ravnatelji osnovnih šol, direktorjem Šolskega centra Ptuj ter ravnateljem Gimnazije Ptuj. Tema sestanka bodo ukrepi, vezani na širjenje koronavirusa ter priporočila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki odsvetujeta zbiranje večjega števila ljudi v zaprtih prostorih.

Želimo si, da so slednje zgolj črnogleda predvidevanja, vsekakor pa previdnost nikakor ne škodi.

MT