Javno zdravstvo razpada pred našimi očmi: Vlada Roberta Goloba kriva za zdravstveno krizo

Slika je simbolična in je ustvarjena s pomočjo AI orodja.

Slovenski zdravstveni sistem se sooča s hudo krizo, za katero so v veliki meri odgovorni ukrepi aktualne vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Po mnenju kritikov je ta vlada z ukinitvijo ključnih ukrepov prejšnje vlade Janeza Janše, ki so bili namenjeni izboljšanju zdravstvenega sistema in zmanjševanju čakalnih vrst, poslabšala že tako krhko stanje v zdravstvu.

 

Na 15. redni seji Državnega zbora so poslanci obravnavali Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. Mag. Karmen Furman iz Poslanske skupine SDS je izpostavila, da so bile ureditev zdravstva in skrajševanje čakalnih vrst ene izmed glavnih obljub sedanje vlade, a so se obljube izkazale za prazne. Po njenih besedah so čakalne vrste danes daljše kot kdajkoli prej, in število ljudi brez družinskega zdravnika je rekordno.

Kritika je še posebej ostra do načina, kako vlada obravnava interventni zakon. Po mnenju mag. Furman je bil zakon sprejet brez iskanja kompromisov in z zlorabo poslovniških določil glede nujnosti postopka. Dodatno je izpostavila, da je vlada nesposobna urediti kaos v zdravstvu, kar se kaže v stalnih spremembah zakona in pomanjkanju konkretnih rešitev.

Mag. Furman opozarja na izrečene drzne obljube in postavljene časovnice, ki pa se niso uresničile. Po njenem mnenju javno zdravstvo razpada, edina opazna sprememba pa je uvedba novega zdravstvenega davka. Ob koncu svojega stališča je izrazila dvom v sposobnost koalicije, da bi izvedla zdravstveno reformo ali karkoli rešila na področju zdravstva. Zaključila je s poudarkom, da interventni zakon zadovolji le koalicijo, medtem ko pacienti in izvajalci zdravstvenih storitev ostajajo nezadovoljni.

MR