Javne službe Ptuj uspešno zaključile projekt izgradnje žarnega zidu

Mestna občina Ptuj je v preteklem letu pristopila k izdelavi projekta za izgradnjo žarnega zidu in prostora za raztros pepela v sklopu bodoče ureditve novega ptujskega pokopališča na Rogoznici.

Izgradnja žarnega zidu je zaključena; foto: arhiv PeTV
Občinsko javno podjetje Javne službe Ptuj je izvedlo omenjeni projekt, ki te dni dobiva končno podobo. Avtorji projekta so Robert Potokar, Špela Kuhar in Tina Gradišer iz arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.

Ob zaključku investicije ptujska občina pripravlja predstavitev projekta izgradnje žarnega zidu s prostorom za raztros pepela in dveh variant možne prenove poslovilnega objekta. Predstavitev bo v petek, 14. septembra, 10. uri na novem ptujskem pokopališču na Rogoznici ob novozgrajenem žarnem zidu. Projekte bo predstavil arhitekt Robert Potokar. Udeleženci predstavitve bodo imeli priložnost izraziti svoje mnenje, katera izmed variant možne prenove poslovilnega objeta jim je bližja, so še sporočili iz ptujske občine.

Novost na ptujskem pokopališču je zelenica za raztros pepela

Kot upravljavec te dejavnosti in družbeno odgovorno podjetje so v Javnih službah Ptuj prepoznali izraženo potrebo občanov in sredstva za izgradnjo prepotrebne infrastrukture zagotovili sami. Po pridobljenih dovoljenjih je zahtevna gradnja bila zaupana podjetju Hermes. Družba Javne službe Ptuj se je investicije lotila z lastnimi sredstvi. Dela so se pričela septembra lani, dobrih 395.000 evrov vredna investicija pa je te dni uspešno zaključena.

Urejanje prostora za žarne grobove je potekalo v treh fazah, ki so oblikovale sedanjo podobo. Foto: arhiv PeTV

Enkraten nakup niše v žarne naj bi znašal okrog 2500 evrov, kar je primerljivo z nakupom klasičnega nagrobnega obeležja, letna vzdrževalnina pa bo nižja kot pri klasičnih grobovih. Z omenjenim bo podjetje Javne službe Ptuj financiralo nove žarne zidove in drugo infrastrukturo na pokopališču.

240 žarnih niš, skupno prostora za 1.164 žarnih posod

Žarni zid omogoča vložitev štirih ali šestih žar v posamezno žarno nišo, skupaj ji je 240, skupno pa je prostora za 1.164 žarnih posod. Na voljo je 148 niš s prostorom za štiri žare. V podjetju Javne službe ocenjujejo, da bodo novozgrajene kapacitete zadoščale povpraševanju za prihodnja tri leta. Novost na pokopališču, v bližnjem gozdu je tudi zelenica za raztros pepela z manjšo ploščadjo, klopjo in polico za odlaganje sveč.
Vir in foto: MO Ptuj, PeTV