Voditelji držav članic EU so se v petek sestali na izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, kjer so se štirinajst ur pogajali o svežnju za obnovo Evrope v zvezi s pandemijo covid-19. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zasedanje prekinil nekaj pred polnočjo, s pogovori pa so nadaljevali še včeraj. Danes bodo bodo pogovore pričeli ob poldne.

 

“V dosedanjih pogajanjih je bilo narejenih nekaj taktičnih korakov naprej, strateškega preboja pa še ni, vendar se čas izteka, zato ni druge, kot da nadaljujemo,” je poudaril slovenski premier Janez Janša ob prihodu na srečanje.

Po njegovih besedah pogajanja za evropski proračun še nikoli niso zašla v takšno časovno stisko kot zdaj.

“Tokrat je v opravičilo epidemija, hkrati pa je epidemija tudi dodatna spodbuda, da se dogovorimo za oba okvirja,” je še dejal predsednik vlade.

“Jutri je še en dan, po naslednjem tednu – še en teden in prepričan sem, da bo dovolj modrosti, znanja in energije, da bomo vztrajali do konca ter se dogovorili tako za uspešen sedemletni okvir evropskega proračuna kot tudi za dovolj sredstev, subvencij in posojil, v skladu za okrevanje in odpornost,” je poudaril premier.

Napredek po koncu včerajšnjega pogajanja

Voditelji članic EU so že drugi dan celodnevnih pogajanj v Bruslju končali brez preboja pri iskanju dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa.

Voditelji članic EU so po osmih urah posvetovanj v različnih ožjih sestavah okoli 21. ure začeli skupno večerjo. Dogovora še ni na obzorju. Glavna tema na večerji naj bi bilo vprašanje vladavine prava. Nadaljevali bodo v nedeljo opoldne, je po Twitterju sporočil govorec predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. V nedeljo se pričakuje nov pogajalski predlog.

Premier Janez Janša je maratonska pogajanja o svežnju o obnovi Evrope po pandemiji covida-19 v komentarju na Twitterju opisal kot “test vztrajnosti”.

“EU se znova kaže v vsej svoji kompleksnosti razlik, majhnostih in veličinah, sebičnostih in solidarnosti. Za nekatere dana od očetov, za druge pribojevana,” je še zapisal.

Danes potem ključen dan pogajanj

Voditelji članic EU bodo danes opoldne v Bruslju nadaljevali pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Zasedanje, ki je bilo sprva predvideno kot dvodnevno, se je zavleklo še v tretji dan. Danes se pričakuje nov pogajalski predlog, na podlagi katerega bodo voditelji še v tretje poskušali zagotoviti preboj.