Janša: sprostitev nekaterih ukrepov morda že naslednji torek

Včeraj se je ob aktualnih dogajanjih ponovno oglasil predsednik vlade, Janez Janša. V svojem nagovoru se je zahvalil vsem, ki v teh časih skrbijo, da se virus ne širi in da stvari v državi potekajo v danih okvirih nemoteno. Izrekel je tudi sožalje svojcem dosedanjim žrtvam koronavirusa – v Sloveniji je število slednjih naraslo že kar na 36. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj pomembnejših poudarkov:

 

SPROSTITEV NEKATERIH UKREPOV MORDA ŽE KMALU

Janša je izpostavil, da pozitivni trendi uravnavanja epidemije v Sloveniji omogočajo načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov, ki se bodo lahko mogoče začele uveljavljati že od prihodnjega torka naprej. Med drugim tudi  možnost postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanja rok ter uporabe zaščitnih mask.

PROTIKORONA ZAKON IN IZPLAČILA BODO UVELJAVLJENA, PRAV TAKO PORAČUNI ZA NAZAJ

Poudaril je, da zaradi težav v zakonodajni proceduri in poplavi nasprotujočih pravnih mnenj protikorona mega paket za blažitev posledic epidemije danes še ne velja. Vlada je želela, da bi zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu vstopil v veljavo že naslednji dan po sprejetju v Državne zboru, vendar zaradi neagilne zakonodajne procedure slednje ni bilo uresničeno. Zaradi tega prihaja do nepotrebnih zamud, tudi pri izplačilih dodatkov za najbolj obremenjene v krizi. Janša zagotavlja, da bo zakon uveljavljen in izplačila bodo, prav tako poračuni za nazaj.

NEODGOVORNO RAVNANJE INŠTITUCIJ IN DRŽAV

Spomnil, je da imamo epidemijo v Sloveniji razglašeno od 13. marca letos – kar sovpada z dnevom nastopa nove vlade, medtem ko so nekatere evropske države epidemijo razglasile že bistveno prej. Opozoril je tudi na neodgovorno ravnanje drugih držav in odgovornih inštitucij, ki so dopuščale koncerte in nogometne spektakle, zaradi česar se je v Italiji in Španiji virus pospešeno razširil po celi Evropi in na deset tisoče ljudi je in še bo zaradi tega umrlo. Nekateri koncerti in nogometne tekme tako zaradi pohlepa po denarju niso bili odpovedani niti potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija z zamudo razglasila pandemijo.

EVROPSKA SOLIDARNOST, ODVISNA OD INSTITUCIJ EU V PRAKSI NE OBSTAJA

Ocenil je tudi realno zmogljivost Evropske Unije. Pri tem je poudaril, da je Evropa je nekaj tednov povsem blokirana. Notranje meje so za potnike še vedno povsod zaprte. Evropska solidarnost, odvisna od institucij EU pa v praksi ne obstaja. Podal je kritiko, da od Evropske unije nismo dobili ene maske, kosa zaščitne opreme, niti pljučnega ventilatorja. Prav tako ni bilo izpeljano niti eno obljubljeno skupno evropsko naročilo. Zato se lahko Slovenci zanesemo zgolj nase in  prijatelje v regiji. Spomnimo, Sloveniji je pomoč v obliki zaščitne opreme zagotovila Slovaška in Madžarska, Poljaki so nam pomoč obljubili v primeru potrebe po zdravstvenem osebju.

Ob koncu se je zahvalil za zrelost in korajžo: »Slovenija dokazuje tudi navzven, da znamo in zmoremo. Nadaljujmo po tej poti. Ostanite zdravi.«

Celoten nagovor si lahko ogledate na naslednji povezavi:

MR