Janša pojasnil namen interpelacije vladi

Prvak opozicijske stranke SDS, Janez Janša, je razložil, da je interpelacija način, kako opozicija pokliče k razumu tiste, ki imajo oblast. Po njegovem mnenju so poteze vlade Golobove izjemno škodljive in spodkopavajo temelje slovenske države. SDS je zato vložila interpelacijo v Državni zbor, ki naj bi obravnavala konkretna vprašanja in problematiko ter odločevalce soočila s posledicami njihovega ravnanja. Poleg Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada za demografijo, Golobovo vlado obtožujejo tudi drugih škodljivih potez in neuresničenih obljub, s katerimi so zavajali volilno telo. Zaenkrat so pod interpelacijo podpisani le poslanci SDS, v prihodnjih dneh pa bo znano, ali se jim bo pridružila tudi Nova Slovenija.

 

Vodja opozicijske stranke SDS, Janez Janša, je razložil, da je interpelacija, ki jo je vložila njegova stranka, namenjena “poskusu klica k razumu” in opozoril, da je težko razumeti, zakaj bi ljudje glasovali za ukinitev Urada za demografijo, saj je Slovenija ena od držav z najstarejšim prebivalstvom na svetu. Poleg tega je težko razumeti tudi ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, kulturno-zgodovinske institucije, ki jo ima vsaka samostojna država.

“To je reakcija na njihove bombastične obljube, od katerih danes ni nič”, je jasen Janša.

Vendar pa je po Janševih besedah še več razlogov za interpelacijo, ki so vidni vsem. Janša je izpostavil tudi, da gre za reakcijo na bombastične obljube vlade, ki se po njegovem mnenju niso uresničile.

“To je poskus klica k razumu in da je nenazadnje težko razumeti, da ljudje pri zdravi pameti in ob razmisleku o posledicah glasujejo za ukinitev Urada za demografijo!”

Golobova vlada z ukrepi skuša ukinit moški in ženski spol
Janša je razložil, da je namen interpelacije predvsem razprava, ki bi odločevalcem pokazala posledice njihovih dejanj, za katere meni, da se jih večina ni zavedala, ko so sprejemali odločitve. Poleg tega je izpostavil še vrsto drugih dejanj Golobove vlade, ki so po njegovem mnenju zelo škodljiva, kot so oslabitve ukrepov za preprečevanje ilegalnih migracij na južni meji, nerazumno poslabšanje zakona o dohodnini, ki prinaša nižje plače, in mnoge druge stvari, ki po njegovem mnenju spodkopavajo temelje slovenske države. Na primer, Golobova vlada naj bi sprejemala zakonodajo o enakosti spolov, čeprav Janša meni, da sta oba spola enakopravna, vendar nista enaka.

Zgolj prazne obljube

Janša je kritiziral prazne obljube vlade Golobove, saj so mnoge roke že potekli, kot je na primer obljuba SD o 30-dnevnem roku čakanja na specialista, ki se že 9 mesecev ni uresničila. Poleg tega je opozoril na kaos v nekaterih podsistemih. Janša meni, da celodnevna razprava lahko pomaga pri streznitvi vlade, vendar pa interpelacija ni konstruktivna nezaupnica, saj ne bo predlagana menjava vlade. Namesto tega bodo v interpelaciji navedeni konkretni ukrepi, ki zahtevajo podrobnejšo razpravo. Če se bo trend praznih obljub nadaljeval, Janša pričakuje, da bo vladna koalicija sama posegla v vrh in ga zamenjala, pa tudi večino ministrstev. Janša je ocenil, da ta vlada v sedanji obliki ne bo dočakala konca mandata.

“To nas dolgoročno ogroža, ogroža naš obstoj!”

Janša ponovno poudarja, da bo interpelacija namenjena razpravi in glasovanju o predlaganih sklepih, ter da SDS ni odvisna od podpore Nove Slovenije, a da bodo veseli vsake pomoči. Po mnenju Janše se protesti proti Golobovi vladi vsakodnevno stopnjujejo, kar kaže na to, da bi se morala vlada zamisliti nad svojim delom in dejanji ter da so številne kritike posledica nezadovoljstva ljudi, predvsem upokojencev in mladih, ki ne dobijo priložnosti, ker podjetja odhajajo iz Slovenije. Janša kritizira tudi bombastične obljube vlade, ki niso bile uresničene, ter osredotočanje na ukinitve državotvornih institucij namesto na njihovo uresničevanje.

MR