Janša na vrhu med Afriško unijo in EU

Predsednik vlade Janez Janša se je v četrtek, 17. februarja 2022 in v petek, 18. februarja 2022 v Bruslju udeležil vrha med Afriško unijo in EU. To je bil že šesti vrh po vrsti. Prvi vrh med unijama je potekal leta 2000 v Kairu (Egipt), zadnji pa leta 2017 v Abidžanu (Slonokoščena obala).

 

Na Vrhu so se postavili temelji za prenovljeno in poglobljeno partnerstvo AU-EU, ki bo temeljilo na zaupanju in jasnem razumevanju skupnih interesov. Voditelji in voditeljice so razpravljali o tem, kako lahko obe celini prispevata k večji blaginji. Pogovarjali so se tudi o orodjih in rešitvah za spodbujanje stabilnosti in varnosti z obnovljeno strukturo miru in varnosti.

V okviru vrha je bila organizirana vrsta tematskih okroglih miz, na katerih so obravnavali financiranje rasti, zdravstvene sisteme in proizvodnjo cepiv, kmetijstvo in trajnostni razvoj, izobraževanje, kulturo in poklicno usposabljanje, migracije in mobilnost, mir, varnost in upravljanje, podnebne spremembe in energetski prehod, digitalno področje in promet.

Voditelji in voditeljice držav ali vlad EU in Afriške unije so tako sodelovali na okroglih mizah, skupaj z izbrano skupino zunanjih strokovnjakov in strokovnjakinj na zadevnih področjih. Predsednik vlade Janez Janša je nastopil na okrogli mizi o miru, varnosti in upravljanju.

Predsednik vlade Janez Janša ob robu vrha EU- Afriška unija opravil vrsto dvostranskih pogovorov

Predsednik vlade je v zadnjih dveh dneh ob robu vrha opravil nekaj bilateralnih srečanj. Tako se je že včeraj sestal s predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correio e Silvo. V pogovorih sta sogovornika spregovorila predvsem o bilateralnih odnosih med državama in vrhu EU z Afriško unijo. Prav tako pa se je srečal s predsednikom vlade Etiopije Abiy Ahmed Alijem. V pogovorih z etiopijskim premierjem je bilo govora predvsem o učvrstitvi bilateralnih odnosov med državama, pa tudi o gospodarskem sodelovanju med državama ter tudi o vsebinah vrha EU z Afriško unijo.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes ob robu vrha srečal tudi s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim. Prav tako pa se je srečal še z Moussafaki Mahamatom, predsedujočim Komisiji Afriške unije. Oba sogovornika sta pozitivno ocenila vrh EU- Afriška unija, ki daje veliko možnosti za razvoj tako med Afriško unijo in EU kot tudi dvostranskih odnosov. Oba sta predstavila močan interes za razvoj dvostranskih odnosov Slovenije z Afriško unijo in afriškimi državami.

Predsedujoči Komisiji Afriške unije Moussafaki Mahamat zelo ceni, da v Sloveniji vsako leto organiziramo Dan Afrike.

Pridružite se skupini in glasujte koga boste volili na naslednjih volitvah in v kakšni Sloveniji želite živeti:

POVEZAVA