Janez Janša mandata ni sprejel

Predsednik republike Borut Pahor v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Prvak relativne zmagovalke volitev SDS Janez Janša namreč ni dal soglasja h kandidaturi, ki mu jo je Pahor ponudil pred tednom dni. V večini strank se že pojavljajo namigovanja, da bo do izvolitve mandatarja prišlo šele v tretjem krogu.

Do včeraj popoldan je moral zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev in prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša predsedniku Borutu Pahorju sporočiti ali bo sprejel mandat za sestavo nove vlade.

Janez Janša je s pismom predsednika republike seznanil, da v Državnem zboru zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade Republike Slovenije za mandat 2018-2022. Predsednik republike Borut Pahor bo tako v ponedeljek parlamentu sporočil, da v prvem krogu ne predlaga kandidata za predsednika vlade.

»Za zdaj ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade,« je Janez Janša zapisal v pismu predsedniku republike. Predsedniku je sporočil, da pa vendarle obstaja možnost, da se v naslednjih tednih takšna večina kljub vsemu oblikuje. To stališče je predsednik SDS zavzel na podlagi neformalne komunikacije, ki je , kot je zapisal v pismu potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami. Po njegovem je skupni imenovalec te komunikacije spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, sicer že četrtih zapovrstjo.

Kot je med drugim še zapisal v pismu predsedniku republike, je v komunikaciji z ostalimi parlamentarnimi strankami ugotovil, da obstaja določena pripravljenost za sodelovanje in preseganje razlik med nekaterimi programsko sicer različnimi strankami. Po njegovem je edini možni pristop za oblikovanje stabilne vlade sodelovanje še vsaj dveh koalicijskih partnerjev, ki jih SDS potrebuje za sestavo večine.

Prvak SDS Janez Janša je predsedniku republike Borutu Pahorju v pismu sporočil, da zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade. Foto: SDS

Janša v pismu predsedniku še sporoča, da se je pokazalo, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga.

Po njegovih navedbah k temu pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si prizadevajo za čim daljše obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čim bolj šibko vlado.
Te organizacije po mnenju Janše v neobvladljivi koaliciji velikega števila strank in šibki vladi vidijo garancijo za lastne koristi, oziroma lažji dostop do davkoplačevalskih sredstev, deležev državnega premoženja preko obvladovanih DUTB in SDH in ohranitev svojih privilegijev ter monopolov.

Za konec je Janez Janša predsednika prosil še za podporo pobudi, ki je bila oblikovana na skupnem sestanku med SDS in N.Si, da se volilni sistem čimprej deloma popravi tako, da bo omogočil volivcem odločilni vpliv na izvolitev njihovega poslanca.

Več si je mogoče prebrati v pismu, ki ga objavljamo v celoti in ga je Janez Janša objavil tudi na Twitterju. Slovenska demokratska stranka je na družbenih omrežjih objavila tudi video posnetek Janševe izjave.Vir: SDS