Haloze imajo velik potencial

Minister dr. Jože Podgoršek se je v petek mudil na delovnem obisku v Halozah. Terenski obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v sektorju kmetijstva, tako z vidika posledic nedavne pozebe kot epidemije covid-19 ter tudi priprave na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike, posebej pa je bila pozornost usmerjena v lokalne razvojne načrte za Haloze.

 

Minister dr. Podgoršek je terenski obisk začel v Rogatcu, kjer se je sestal z župani haloške regije, predstavniki vodilnih projektov Lokalnih akcijskih skupin (LAS) ter Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. Na srečanju je bila s strani Občine Rogatec predstavljena vizija in načrti za razvoj Haloz. V razpravi so se nadalje osredotočili na področje kmetijstva, kakšno je trenutno stanje v tej panogi, kje so težave in kako jih preseči ter kako doseči razvojni napredek. Minister je udeležencem predstavil ključne usmeritve in cilje, ki jim pri svojem delu sledi MKGP na področju kmetijstva, zakonodajo in druge pomembne dokumente, ki se pripravljajo, predstavil pa je tudi stanje in ukrepe po nedavni pozebi. Posebej pa je minister opozoril na pomen (ne)povezanosti, kar je po njegovem mnenju lahko ključno za razvojni preboj Haloz, pri tem pa se je oprl na primere dobrih praks v Sloveniji. Sestanek je zaključil z mislijo, da naj »zgrabijo priložnosti« za razvojni preboj ter z deležniki določijo strateške cilje, v katero smer želi iti ta regija in kam naj gre razvojni potencial.

V nadaljevanju obiska je minister obiskal govedorejsko kmetijo mladega prevzemnika Edija Leskovarja v Majšperku. Minister dr. Podgoršek je terenski obisk zaključil z ogledom ter predstavitvijo projekta LAS Haloze v Majšperku. Gre za Krčmo Janževina ter ekološko kmetijo Ajda, ki je primer dobre prakse. Območje LAS Haloze sicer sestavlja sedem občin, ki so med seboj povezane in predstavljajo zaokroženo, homogeno celoto, te so. Zavrč, Gorišnica, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale in Majšperk.

Preberite še:

Nov radar na Ptuju!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Veleposlanik Izraela pri ministru za zdravje tudi glede cepljenja

Pri nas se odpirajo gostilne, drugod v EU vedno strožji ukrepi

 

MR