Grand Prix umetniškemu delu Tomaža Plavca

S podelitvijo nagrad v Galeriji Magistrat se je prejšnji petek zaključil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval 2019, na katerem je letos sodelovalo rekordnih 113 del.

Grand Prix Mestne občine Ptuj je strokovna žirija namenila umetniškemu delu Ptujčana Tomaža Plavca. Foto: Stanko Kozel
Nagrade sta podelila ptujska županja Nuška Gajšek in predsednik KUD Art Stays Jernej Forbici. Grand Prix Mestne občine Ptuj, v vrednosti 1.500 evrov, je strokovna žirija namenila umetniškemu delu Ptujčana Tomaža Plavca.
Tri odkupne nagrade Mestne občine Ptuj v vrednosti 750 evrov so prejeli Silene Arnaldi iz Italije, Janez Rotman iz Pernice in Gregor Samastur s Ptujske Gore. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta, v višini 150 evrov, je žirija namenila Anamari Hrup iz Ljubljane. Nagrado Galerije FO.VI pa je prejel Oto Vogrin iz Selnice ob Dravi.
Nagrajenci 11. Mednarodnega slikarskega Ex-tempore Ptuj Karneval 2019; foto: Stanko Kozel

Dela sodelujočih umetnikov je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetnik Aleksij Kobal, novinarka Večera Petra Zemljič, kustodinja Galerije Murska Sobota Irma Brodnjak, umetnostna zgodovinarka Dora Kotnik in predstavnik KUD Art Stays, galerist Vladimir Forbici.

Umetniška dela bodo do 8. marca razstavljena na treh lokacijah. V Galeriji Magistrat bodo na ogled nagrajena dela in tista, ki so prišla v ožji izbor, preostala pa si bo mogoče ogledati v pritličju Galerije Mesta Ptuj in v Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča.

Gregor Samastur ob svojem nagrajenem umetniškem delu; foto: Stanko Kozel

Ex-tempore Ptuj Karneval v enajstih letih pritegnil preko 800 umetnikov

Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval je največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. Organizira jo KUD Art Stays, v 11 letih pa je pritegnila preko 800 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije. Sodelujoči ustvarjalci združujejo mistiko kurenta, pustnega časa in likovnega ustvarjanja.

S podelitve nagrad v galeriji Magistrat; foto: Stanko Kozel

Prijavljenih je bilo rekordnih 113 del in po besedah predsednika KUD Art Stays Jerneja Forbicija, so tokrat zraven tudi kipi in digitalne grafike.

»Večina ustvarjalcev se je držala tematike kurentovanja in pomladi, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so izbrali teme po lastni izbiri. In znova so nam postregli z izjemno kakovostnim umetniškim zapisom tradicionalnega dogajanja.« Letos so sodelovali tudi umetniki iz širšega območja Evrope, celo iz Rusije in Južne Amerike.

»Ker smo ukinili žigosanje platen, so se ustvarjalci lažje prijavili, zato jih je tudi več in prihajajo iz držav, ki do sedaj še niso sodelovale. K temu je nedvomno prispevalo tudi dejstvo, da so se letos lahko prvič prijavili preko spleta,« pojasnjuje letošnje rekordno število Jernej Forbici.

Nagrajenke in nagrajenci

Grand Prix Mestne občine Ptuj:
Tomaž Plavec, Ptuj

Odkupne nagrade Mestne občine Ptuj:
Silene Arnaldi, Italija
Janez Rotman, Pernica
Gregor Samastur, Ptujska Gora

Priznanje strokovne žirine in nagrada Hotela Mitra:
Karol Kuhar, Zg. Besnica pri Kranju

Priznanje strokovne žirije in nagrada Hotela Hiša usnjarja Jerneja:
Brut Carniollus, Radovljica

Priznanje strokovne žirije in nagrada Hotela Dom Kulture Muzikafe:
Iva Davidović, Dobova

Priznanje strokovne žirije:
Vesna Plavec, Slovenska Bistrica

Priznanje strokovne žirije:
Mojca Lavrec, Starše

Mala priznanja strokovne žirije za najmlajše udeležence:
Jakob Forbici, Danaja Granda, Sofija Van Cauteren

Vir: kurentovanje.net, Foto: Stanko Kozel