Golobova afera dobiva večje razsežnosti

Golob in Jankovič

Golobovo oškodovanje Istrabenza – zakaj je odkupil propadlo bosansko podjetje za 15 milijonov?!

Posnetek kandidata za mandatarja na prihajajočih volitvah Roberta Goloba, iz leta 2009, poleg razkritja dogovorov o deležih (15 odstotkov) odstira še en skrajno sporen posel: Kot vodja slovenskega energetskega velikana IGES (Istrabenz Gorenje energetski sistemi) je Golob odkupil delež v propadlem podjetju Intrade energija d. o. o. Sarajevo, bosanskega lobista Spahalića, v vrednosti 15 milijonov evrov. Kot vedo povedati poznavalci, je pri tem šlo za oškodovanje Istrabenza in delničarjev za zasebne interese Goloba.

Zadnje dni burijo duhove domnevne nezakonite provizije elektro oligarha Roberta Goloba. Govora je o energetskih projektih v Bosni in Hercegovini, o katerih je bilo govora v posnetku, ki so ga po 13 letih objavili na Planet TV. Če so njegovi večji apetiti propadli (sodelovanje pri gradnji večjih hidroelektrarn na Neretvi), pa je bil soudeležen pri nekaterih manjših tovrstnih projektih, ki so bili uspešno izpeljani. Provizije naj bi bile v tej državi redna praksa in tudi Golobovo tamkajšnje poslovanje naj ne bi bilo nič posebnega. Sicer pa je nekaj zanimivih besed o njegovih poslovnih praksah navedel tudi novinar portala Prava.si Luka Perš“Govoril z znanci iz Nove Gorice. Povedali so, da Golob v Novi Gorici ne bi dobil niti pet procentov, zato je pobegnil v Ljubljano. Pa tudi to, da je Robi znan po lepljivih prstih.”

Planet TV je javnosti predstavil posnetek iz leta 2009, ki se je za kratek čas pojavil na spletni strani časopisa Dnevni Avaz, potem pa za več kot desetletje izginil s strežnikov. Govora je bilo o delitvi provizij oziroma lastniških deležev v 3oo milijonskem projektu gradenj hidroelektrarn na reki Neretvi. Nihad Spahalić, Golobov človek, se v videoposnetki pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in županom Mostarja, in sicer o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Afera, ki so jo v Bosni poimenovali “energetska mafija”, je bila tam ena odmevnejših, v Sloveniji pa ni požela večjega zanimanja. Sedaj je znano zakaj, saj je vanjo vpleten izbranec slovenske leve elite.

Golob je bil kot predsednik uprave IGES-a odgovoren za nakup deleža propadlega bosanskega podjetja v višini 15 milijonov evrov. (Foto: Ebonitete)

Ključni podatek v aferi pa je “15 %”, namenjenih Golobu. Zanimiv je tudi podatek, da naj bi šlo za samovoljno Golobovo dejavnost, podobno kot pozneje v Gen-I-ju. Znano je še, da je Golob v tistem času vodil Istrabenz oziroma IGES (Istrabenz Gorenje energetski sistemi) kot predsednik uprave. Družba v BiH-u, ki je vodila projekt pa je bila v 51 % lasti IGES-a. In ko je projekt padel v vodo je bilo bosansko podjetje brez vrednosti, a je Spahaliću kljub temu uspelo prodati svoj delež (tik pred zatonom) Istrabenzu za izjemnih 15 milijonov evrov. Kaj točno je slovenska družba s tem nakupom pridobila še ni znano, je pa po mnenju poznavalcev prišlo do oškodovanja delničarjev, kar bi morala pred volitvami izvedeti celotna slovenska javnost.

V poslu ni nič zastonj: Kaj je Golob prejel za odkup deleža v propadlem podjetju v višini 15 milijonov evrov?

S čim se je Spahalić oddolžil svojemu prijatelju za tako velikansko uslugo? Za kakšne provizije pri drugih projektih? V poslu bojda ni nič zastonj, kar je pri Golobu očitno. Spomnimo na njegove izjemne zaslužke v letu 2020, ko je s svojo astronomsko plačo v višini 45 tisočakov, kršil Lahovnikov zakon. Sicer pa še vedno prikriva podatke o zaslužkih iz dohodninske odločbe, medtem ko so jih nekateri drugi vidni politiki razkrili. Kaj vendar prikriva, če ima čisto vest?

Preberite še:

Volitve 2022! Primerjamo obljube!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Odgovor na veliko vprašanje: Zakaj je SDS prevzela vodenje vlade?

Primerjava vlad: Povprečne plače

 

MR