Golob zavrnil povabilo Planeta na soočenje z Janšo ena na ena

V oddajo Slovenija izbira na Planetu so na pogovor ena na ena povabili Roberta Goloba, ki bi se lahko soočil s premierjem Janezom Janšo, a je predsednik gibanja Svoboda povabilo zavrnil, potem ko je v oddaji 24ur večkrat povedal, da premier nima poguma, da bi se v živo soočil z njim, je v sredinem soočenju pojasnil voditelj oddaje Luka Svetina. V oddaji so z gosti govorili še o stanju v medijih, medijski svobodi ter politizaciji medijev in vojni v Ukrajini, so poročali na siol.net.

 

Spregovorili so o očitkih portalu Necenzurirano, ki naj bi bil velik davčni dolžnik, ter o očitkih novinarki omenjenega portala Vesni Vuković. Podjetje GEN-I je pod vodstvom Roberta Goloba nakazovalo denar podjetju, ki ga je ustanovila omenjena novinarka. 

“Moje osebno prepričanje je, da so novinarji portala Necenzurirano zelo nesvobodni, ker so pod pritiskom urednikov, ti pa so pod pritiskom lastnikov. Gre za medije, ki brutalno napadajo politično sredino in desnico. Ko tovrstna vprašanja postavimo pred AVK, inšpektorat za medije idr., vsi pravijo, da imajo zvezane roke. Potrebujemo nov zakon o medijih in v naši medijski krajini moramo narediti prehod,” je povedal Jožef Horvat iz NSi.

Alenka Jeraj iz stranke SDS je poudarila, da je v programskem svetu en predstavnik SDS. Stranke lahko predlagajo samo pet predstavnikov in ti so potem potrjeni v državnem zboru. Vse druge imenuje predsednik republike ali pa jih izbere civilna družba, je dodala Jerajeva.

Dotaknili so se tudi pritiskov na novinarje, na primer na novinarja Igorja Pirkoviča, ko je bil urednik Tednika, in primera Jadranke Rebernik, ki je bila umaknjena zaradi intervjuja z Markom Perkovićem – Thompsonom.

“Zagotovo so bili tudi to pritiski na novinarje, in kot je povedal eden izmed njih, da je ‘njih veliko, drugih je pa malo’, in očitno je prišel čas tudi za te, ki jih je malo, in prav je, da imajo določena mesta, ker so se strokovno izkazali. Zakaj bi bil to problem?” je dodala Jerajeva.

“Novinarji bi morali biti manj navijaški in dovoliti, da si gledalci sami lahko ustvarijo mnenje. Želim si takih medijev tudi sama, da bi me kot prihodnjo poslanko mediji kritično obravnavali, in na način, da bodo pravila enaka za vse,” je povedala Polona Rifelj, članica gibanja Povežimo Slovenijo.

O vojni v Ukrajini

“Absolutno smo priča hudi agresiji Rusije na Ukrajino. Mislim, da tu ni dileme, da je tudi stališče zunanje politike Slovenije zaščita človeških življenj in človeškega dostojanstva. Kot govori znani ruski pisatelj v Zločinu in kazni, mora vsakemu zločinu tudi slediti kazen. Zato podpiramo stališča, ki jih podpira in za katera se zavzema večina držav Evropske unije,” je poudarila Aleksandra Pivec, predsednica stranke Naša dežela.