Golob ujet na laži

Golob in Jankovič

Golob še vedno ne priznava, da je romunski račun, ki nosi njegovo ime in priimek, dejansko njegov. V Reiffeisen bank so prejeli pritožbo, ki pa jo v tem trenutku še preiskujejo, in ki je ne morejo komentirati, dokler je postopek v teku. Informacija je bila podana za portal Siol. V banki sicer navajajo, da mora biti pri odpiranju računov oseba prisotna. Slednja mora biti tudi ustrezno identificirana. 

 

Regulator pri postopkih odpiranja računov je sicer še nedavno dovolil uporabljanje videoidentifikacije in elektronskega podpisa. Se pa zaposleni redno usposabljajo za namen prepoznavanja vlog, ki so ponarejene in falsificiranih dokumentov. Ko račune odprejo pravne osebe, pa se v banki Reiffeisen z oziroma na zakonodajo zahteva še informacije, ki se nanašajo na načrtovani posel, delničarje in pooblaščence. Pravne osebe morajo v ta namen dostaviti ustrezna dokazila v obliki uradnih dokumentov, poroča Siol.

“Glede na namen računa običajno zahtevamo tudi verodostojno lokalno povezavo imetnika računa. Odprtje nerezidentčnih računov dovolimo samo v izjemnih primerih,” še navajajo v banki.

Golob kraje identitete sploh ni prijavil policiji

Policija je sicer potrdila, da Golob domnevne kraje identitete ni prijavil, kar bi sicer moral storiti. Prav tako ni znano, da bi policija že vodila kakšen predkazenski postopek. Informacijo je potrdila slovenska policija. Odvetniki elektro oligarha Roberta Goloba sicer menijo, da dokler od banke ne prejmejo vseh zahtevanih pojasnil, ni zadostnega števila dokazov, da bi se prijavo izvedlo, navajajo na nova24tv.si.

Nasprotujoči si podatki: Golob je odprtje računa datiral v leto 2018, njegova stranka pa v leto 2017

Banka sporočila, da račun zapira, ker na njem ni bilo aktivnosti. Iz obvestila banke o zaprtju računa je tudi razvidno, da je bil uporabljen napačen naslov dr. Roberta Goloba. Zato so odvetniki v banki večkrat intervenirali za dokumentacijo v zvezi z odprtjem računa, ki pa je banka ni posredovala z izgovorom na IT-oddelek.” Kot poroča Delo pa je Golob spremenil svojo zgodbo glede tega, kdaj je bil romunski račun odprt. Najprej je trdil, da je bil račun na njegovo ime odprt leta 2018, sedaj pa v stranki navajajo leto 2017.

Na spornem računu naj ne bi bilo nikdar niti evra transakcije, kar v Svobodi skušajo dokazovati s pomočjo bančnega izpiska, ki pa se nanaša le na petdnevno obdobje v začetku januarja letos. Pridobili so ga navkljub trditvam, da banka elektro oligarhu noče poslati dokumentov, ki jih zahteva, in ki se nanašajo na odprtje računa.

Odzval se je tudi Mirko Mayer, urednik Planet TV: “Noro! -Golob želi prepričati o kraji identitete s tem, da mu je banka naredila izpisek za račun, ki ga ni imel!? -Da na njem nikoli ni bilo denarja, želi prepričati z izpisom od 3. do 7.1. letos, tik pred zaprtjem. -Glede odprtja računa pa trdi, da mu banka noče dati dokumentov.” Neuradno pa portal še poroča, da naj bi državna Gen-I podružnico v Romuniji zaprla, vendar ne tudi bančnega računa, čigar pooblaščenec je prav elektro oligarh, ki je sicer najbolj zaslovel po svoji nezakoniti plači v višini 45 tisočakov.