Danes je na seji vlada sprejela dolgo pričakovano odločitev, namreč opravlja se omejitev gibanja med občinami. 

V video nagovoru je predsednik Vlade RS, Janez Janša sporočil, da bo omejitev gibanja na občine odpravljena že z jutrišnjim dnem. 

Od ponedeljka dalje sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

Kljub temu ocenjuje, da prireditve in velika športna tekmovanja zelo verjetno po Evropi ne bodo možna do uporabe cepiva ali zdravila za Covid-19.

 

Predsednik Vlade je poudaril, da je Slovenija dosegla pomembno etapno zmago v boju z epidemijo koronavirusa, zato je mogoča postopna odprava omejitev za predvidljivo prihodnost. Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov pa smo tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi.

Državljane je prosil za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. “Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam. Skupaj skušajmo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti”, je poudaril Janša.

Že včeraj so pa med drugim tudi sprejeli sklep, ki starejšim, invalidom in nosečnicam dovoljuje nakupovanje ves dan. Čas rezerviran samo za njih pa še vedno ostaja.

Načrt nadaljnjega postopnega sproščanja omejitev pa bo podrobneje predstavljen jutri.

Celoten nagovor predsednika vlade si lahko preberete na naslednji povezavi.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR