Gasilci PGD Stojnci uredili zanimivo muzejsko zbirko

V Prostovoljnem gasilskem društvu Stojnci so minulo leto zaključili slavnostno, ko so na podstrešju gasilskega doma uradno odprli večji prostor za druženje in v njem uredili muzejsko zbirko lepo ohranjene društvene opreme ter ostalega zgodovinskega gradiva.

Foto: TM

Nad gasilskimi garažami so člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stojnci v dveh, do nedavnega neizkoriščenih prostorih naredili načrt za ureditev večjega prostora namenjenega druženju vseh generacij. Vanj so postavili dragocene gasilske eksponate in še ohranjeno gasilsko gradivo iz 95-letnega obstoja društva, sosednji manjši prostor pa so gasilci preuredili v fitnes.

Prostor nad gasilskimi garažami so uredili gasilci sami

V Stojncih ima gasilstvo dolgo in bogato tradicijo, zato se je sedanjemu vodstvu zdelo še kako pomembno, da društvo ohrani svojo preteklost, svojo gasilsko dediščino in jo predstavi skozi predmete, gasilske insignije, oziroma odlikovanja, značke, obleke, čelade in drugo gasilsko gradivo. Potrebovali so le še primeren prostor v gasilskem domu, ki pa so ga člani v veliki meri preuredili sami, s prostovoljnim delom in s pomočjo občine Markovci, ki je dodala pomemben delež sredstev.

V PGD Stojnci veliko pozornosti posvečajo ohranjanju gasilske dediščine.

Decembrski dogodek v PGD Stojnci je bil tudi zadnji v jubilejnem letu, ko je društvo praznovalo 95-letnico obstoja, je povedal poveljnik društva Aleš Lenart. Izkoristili so praznični čas in na uradno odprtje novih prostor povabili domače gasilce, člane prijateljskih gasilskih društev, vodstvo Območne gasilske zveze Ptuj, župana občine Markovci Milana Gabrovca ter ostale goste.

Na slavnostnem dogodku odprtja muzejske zbirke; foto: Arhiv PGD Stojnci

V muzejski zbirki tudi motorna brizgalna z letnico 1923

Obiskovalci slavnostnega dogodka v gasilskem domu Stojnci so bili prijetno presenečeni, je dejal Lenart, saj je malo društev na tem območju, ki bi sploh imela podobne muzejske zbirke. V Stojncih pa se je v dolgih letih obstoja gasilskega društva nabralo veliko gasilskih predmetov, nekatere med njimi so tudi obnovili in jim dali nekdanji sijaj.

Gasilska vozila na fotografijah

V muzejski zbirki je v ospredju tudi motorna brizgalna iz leta 1923, ki so jo stojnski gasilci nabavili leta 1934 in predvidevajo, da je še starejša.

Stara motorna brizgalna Rosenbauerr, ki so jo v Stojncih obnovili leta 2013.

Gasilske čelade, trobenta, signalna piščal, stare uniforme, revija Gasilec, …

»V zbirki imamo trenutno preko 70 najrazličnejših eksponatov, veliko je stare gasilske opreme, tudi na primer ročniki od ustanovitve gasilskega društva, veliko vrednost predstavljajo pokrivala vse od Avstro-Ogrske do danes. Največjo vrednost ima kovinska čelada z letnico 1890, zanimiva je trobenta, pa tudi signalna piščal je v zbirki, …”

Dragocena je tudi zbirka gasilskih čelad

“Na ogled je pet različnih gasilskih uniform, pokazali pa bomo še otroško uniformo po koncu II. svetovne vojne. Uspeli smo ohraniti tudi nekaj pomembnih dokumentov, tudi revijo Gasilec z letnico ustanovitve našega društva, ki pa v Gasilcu žal ni omenjena. Na fotografijah predstavljamo vsa naša gasilska vozila od leta 1923 dalje,« je dejal Aleš Lenart, ki je tudi sam vnet zbiralec gasilskih insignij in drugih predmetov.

Aleš Lenart z delčkom svoje zasebne zbirke gasilskih insignij; foto TM

Društveni zbirki je Lenart tokrat na ogled dodal še nekaj svojih dragocenih predmetov večjega pomena in vrednosti. Zbirateljstvo je namreč njegov hobi, je tudi član Društva za ohranjanje gasilske dediščine, prav tako pa se z zbirateljstvom ukvarja tudi predsednik PGD Stojnci Dejan Zemljarič, ki je vnet zbiratelj gasilskih našitkov. Oba pa sta tudi z dobro mero idej postavila razstavo v muzejski zbirki, ki je v ponos in čast članom društva in vsem gasilcem, ki znajo ceniti gasilsko zgodovino ter ohranjati za mlajše rodove.

V muzejski zbirki je tudi Gasilec iz leta 1923.

Aleš Lenart je prepričan, da bo idej v prihodnje še veliko, da bodo zbirko še dopolnili, predvsem pa jo bodo z veseljem predstavili vsem, ki bodo to želeli. Zato vabijo obiskovalce, da jih obiščejo v gasilskem domu PGD Stojnci in si pridejo pogledat muzejsko zbirko, na katero so zelo ponosni. Z veseljem pa v društvu sprejmejo še kak gasilski eksponat, če je morda komu doma odveč in ga želi predstaviti kot dragocen primerek gasilske dediščine.
Foto: TM