Franc Breznik poziva k preložitvi novega načina obračunavanja omrežnine za vsaj dve leti

Franc Breznik, poslanec v DZ RS. Vir: sds.si

Poslanec Slovenske demokratske stranke, Franc Breznik, je Agenciji Republike Slovenije za energijo naslovil odprto pismo, v katerem agencijo poziva, naj preloži uvajanje novega načina obračunavanja omrežnine za vsaj dve leti. Ta predlog prihaja v času, ko se bliža datum 1. julij 2024, ko naj bi začel veljati nov tarifni sistem za omrežnino.

 

Glavna značilnost novega sistema obračunavanja omrežnine je, da bo elektrika najdražja takrat, ko bo poraba največja – v času, ko jo bodo ljudje in gospodarstvo najbolj potrebovali. To je povzročilo veliko nezadovoljstva med strokovno javnostjo in gospodarskimi subjekti, ki jih skrbi občutno povečanje stroškov za električno energijo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je opozorila, da se bodo računi za elektriko nekaterim energetsko intenzivnim potrošnikom povečali večkratno in poudarila, da gospodarstvo potrebuje več časa za prilagoditev novemu načinu obračunavanja omrežnine. Predstavniki gospodarstva opozarjajo, da so se podjetja v zadnjih dveh letih že soočala z visoko rastjo cen električne energije in so že izkoristila vse možnosti za optimizacijo porabe. Dodatni stroški zaradi novega sistema obračunavanja bi jih tako dodatno obremenili.

Breznik je v svojem pismu poudaril, da Slovenija potrebuje hitro in učinkovito izboljšanje konkurenčnosti, kar pa nov način obračunavanja omrežnine ne podpira. Za primerjavo je navedel cene povprečne električne energije v drugih državah: na Kitajskem 0,04 €/kWh, v ZDA 0,08 €/kWh, medtem ko je v Sloveniji cena kar 0,20 €/kWh.

S tem, ko Franc Breznik poziva k zamiku uvedbe novega sistema obračunavanja omrežnine za vsaj dve leti, želi omogočiti gospodarstvu potreben čas za prilagoditev in s tem preprečiti dodatno finančno obremenitev podjetij, ki so že tako v težkem položaju zaradi visokih cen električne energije.

MR