Evropski poslanec zver dobi podporo varuhinje za človekove pravice v boju za transparentnost

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes s strani evropske varuhinje za človekove pravice Emily O’Reilly prejel dopis, v katerem je jasno navedeno, da mora Evropska komisija najkasneje do 29.1.2024 odgovoriti na poslančevo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov spornega obiska komisarke Vere Jourove v Sloveniji. “Gre za precedenčno veliko etapno zmago v borbi za transparentnost Evropske komisije. Da je situacija za komisarko Jourovo resna, priča tudi hitrost odgovora in reakcije Emily O’Reilly,” je na družbenem omrežju X ob tem zapisal poslanec dr. Zver.

 

Kot izhaja iz dopisa varuha, ki ga je prejel poslanec, se je urad ombudsmanke dodatno zavezal, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije, ki padejo v okvir zdaj že zloglasnega obiska Vere Jourove v Sloveniji in njenega morebitnega vplivanja na odločitev slovenskega ustavnega sodišča glede novele zakona o RTV Slovenija. “Jourova in krog okoli nje se je več kot očitno zakalkuliral pri tej sagi o netransparentnosti in predstavi dvojnih meril. Verjamem, da je zadrega v kabinetu komisarke precejšnja,” je komentiral poslanec.

Obenem se je tudi zahvalil ombudsmanki Emily O’Reilly za njeno hitro reakcijo na njegovo pritožbo zoper podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo. “Še je nekaj poštenja in spoštovanja evropske zakonodaje. Zanimivo bo, 29.1.2024 je blizu,” je še komentiral dr. Milan Zver.