Evropska sredstva za ureditev mestne tržnice na Ptuju

Mestna občina Ptuj je v letošnjem letu pridobila skupno več kot 5,5 milijona EUR evropskih sredstev za številne projekte, ki skrbijo za trajnostni razvoj celotne mestne občine in izboljšujejo življenje občanov, so sporočili iz ptujske občine.

Tako naj bi izgledala ptujska mestna tržnica po prenovi; foto: MO Ptuj
Mestna občina Ptuj je zagnala obsežen investicijski cikel za prenovo in modernizacijo Ptuja ter v ta namen za projekte trajnostnega razvoja pridobila evropska in državna sredstva. Nazadnje je prejela odločitev o finančni podpori za projekt »Ureditev mestne tržnice« na Ptuju.

Urejeni bodo notranji prostori in zunanje površine

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdal odločitev o finančni podpori za projekt »Ureditev mestne tržnice« na Ptuju. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša nekaj manj kot 5,4 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,4 milijona evrov.

V okviru projekta prenove mestne tržnice na Ptuju bodo urejeni notranji prostori in zunanje površine, z ustrezno prometno ureditvijo tekočega in mirujočega prometa ter območja za pešce.

Ptujska tržnica v fazi prenove; foto: TM

Želijo pridobiti urejen prostor za središče urbanega dogajanja

S prenovo želijo revitalizirati degradirano urbano območje in s tem odpraviti funkcionalno degradacijo prostora in sum na socialno degradacijo. S prenovo mestne tržnice si želijo na Ptuju pridobiti urejen prostor, ki bo središče družbenega dogajanja, povečati atraktivnost mestnega jedra in ohraniti kulturni spomenik lokalnega pomena.

Omenjeni projekt je uvrščen v trajnostno urbano strategijo Mestne občine Ptuj in se bo izvajal s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe (CTN), so še zapisali na spletni strani Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Projekt dražji za pol milijona evrov

Ptujski mestni svet je tik pred lokalnimi volitvami podprl spremembo investicijskega programa, ki je projekt podražil za pol milijona na skoraj 5,4 milijona evrov. Na občini so takrat pojasnili, da je do tega prišlo zaradi odstopanj v izvedbenih delih. Skoraj 170.000 evrov je bilo med drugim potrebno samo za arheološka izkopavanja, nekaj višji je bil tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije in strokovnega nadzora, je poročala STA.
Vir in foto: MO Ptuj