Številna evropska podjetja so ogrožena zaradi krize COVID-19 in tako so postala ranljiva za kitajske prevzeme! To moramo preporečiti!

 

Evropska unija bi morala uvesti začasno prepoved kitajskih prevzemov evropskih podjetij, ki so bila ogrožena zaradi krize COVID-19, pravi skupina EPP.

Nova bela knjiga Evropske komisije o prevzemih tujih držav ni dovolj – hitro je treba ukrepati.

Medtem ko je kriza povzročila upad vrednosti evropskih podjetij, imajo dragoceno tehnologijo, infrastrukturo, strokovno znanje in delovna mesta, ki jih je treba zaščititi in jih ne izgubiti pred tujim prevzemom.

“Smo stranka, ki spodbuja konkurenčnost in odprte trge. Toda glede na današnjo globalno ekonomijo ne bi smeli biti naivni.”

“Kitajska je na nakupovalni turneji po Evropi. Kupujejo podjetja, naša dobra podjetja, ki so oslabljena po koronski krizi. Zato tudi za prihodnost potrebujemo zaščitni ščit, da lahko branimo svoje gospodarske interese.”(Manfred WEBER, predsednik Evropske ljudske stranke (ELS))

Kaj so Kitajci do sedaj že prevzeli?

Kitajska podjetja so v zadnjih letih prevzela približno 360 evropskih podjetij.

V devetih evropskih državah so prevzeli delnice na štirih letališčih, šestih morskih pristaniščih in na vetrnih elektrarnah. To lahko postane nevarno zaradi vprašanja tehnologije, kaj se bo zgodilo z našo tehnologijo na Kitajskem?

“Naša podjetja trpijo za posledicami pandemije koronavirusa, kar Kitajska že izkorišča. V skupini ELS smo se vedno zavzemali za pošteno konkurenco. Vendar smo se še ne tako dolgo nazaj naučili, da lahko velike državne subvencije izkrivljajo svetovni trg na račun delovnih mest in podjetij v Evropi. Tega ne smemo več sprejemati. Zato pozivamo Evropsko komisijo, naj čimprej predlaga zakonodajno zaščito, s katero bi ustavili kitajsko nakupovalno turnejo po Evropi in uveljavili enake konkurenčne pogoje v svetovnem gospodarstvu,” je povedala Romana Tomc, evropska poslanka ELS

Kupujejo podjetja, da pridobijo tehnologijo in znanje

“Nahajamo se v stanju koronskega šoka, kjer je evropsko gospodarstvo močno pod pritiskom, zato lahko kitajski vlagatelji pridejo v Evropo in v podjetjih kupijo našo visoko tehnologijo.” (Manfred WEBER, ELS)

Zdaj potrebujemo regulacijo, potrebujemo zakonodajo za zaščito naše industrije.

Ko govorimo o sodobnih tehnologijah, je Kitajcem v velikem interesu, da kupijo naša podjetja, da pridobijo to znanje.

Program EU za reševanje COVID-19 krize

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Kako bo EU pomagala pri koronakrizi?

MR