Eva Pipan, uspešna mlada podjetnica iz Haloz

Potem ko Eva Pipan uživa v pitju dobre kave, v vsem lepem in domačem, v lokalno pridelani hrani, ob dobri knjigi in v preizkušanju receptov za torte, njen mož Kristjan uživa ob avtomobilih, branju knjig in revij o avtomobilizmu. Eva se zanaša na duhovnost in osebnostni razvoj, kar jo posebej pritegne.

Podjetnica Eva Pipan; foto: osebni arhiv Pipan

Skupne trenutke imata Pipanova za družino, skupaj pa skrbita tudi za ustvarjanje dobrih zgodb v družinskem podjetju DP-Pipan. Ponujajo inovativne računovodske storitve, poslovno svetovanje in prodajo gabionov, s katerimi so olepšali že marsikatero parcelo.

Eva Pipan prihaja iz Stanošine pri Podlehniku, doma je tik ob novozgrajeni avtocestni povezavi, ki pelje do mejnega prehoda Gruškovje. V tem koncu Haloz je doma že od otroštva in domačini jo dobro poznajo, saj je v svojem domačem okolju zelo aktivna. Je zagovornica vsega, kar je domače, v domačem vrtu doma in pri lokalnih pridelovalcih pa vedno priskrbi, da je pri hiši dovolj lokalno pridelane hrane. Odlično se znajde v kuhinji, kjer najraje pripravi slastno pojedino za domače in prijatelje, obvezno pa preizkusi še kakšen nov recept za torto. Znajde se tudi v lokalni skupnosti, kjer je že dva mandata predsednica nadzornega odbora, svoj prosti čas pa namenja tudi društvenim aktivnostim.

Eva se povsod dobro znajde, še posebej pa pri svojem delu s strankami.

Evo njeni prijatelji in stranke v podjetju opisujejo kot zelo prijazno, sposobno, marljivo, s posebnim občutkom za delo s strankami. Če k temu dodamo še njen pristen nasmeh, dobro voljo in pozitivno energijo, potem smo Evo Pipan tudi najbolje opisali.

Eva Pipan ima kljub svoji mladosti za seboj zanimivo življenje, polno dobrih pozitivnih zgodb. O tem veliko razmišlja in zaupala nam je katera zgodba v njenem življenju še posebej izstopa.

Kljub svoji »zreli« mladosti imam za seboj zanimive izkušnje; od zaposlitve na srednji ekonomski šoli, kjer sem poučevala ekonomske predmete, do dela na banki, lokalno pa delujem kot predsednica nadzornega odbora v občini. Življenjska zgodba, ki izstopa, je morda ta, ko sem se zavestno in ciljno odločila, da bom zapustila službo za nedoločen čas in se podala na samostojno pot. Tako je nastalo družinsko podjetje DP-Pipan, DP označuje družinsko podjetje, Pipan pa naj ostane zaenkrat skrivnost.
V bistvu se ukvarjamo s prodajo gabionov, kjer s celovito izgradnjo popolne podobe dvorišča, stanovanjske stavbe, terase in na vrtu želimo ustvariti estetske, stabilne in naravne izdelke. Računovodske storitve nam zaenkrat predstavljajo glavno dejavnost, kjer se s svojo natančnostjo in doslednostjo trudim pomagati svojim strankam do zadovoljstva pri plačevanju svojih obveznostih.

Kdo je Eva Pipan in kaj o sebi najraje pove, kadar ima to lepo priložnost?

Eva je zanimiva oseba, zelo radovedna, iznajdljiva in vedno pripravljena pomagati drugim. Sem direktna, brez dlake na jeziku. Še vedno se ljudje čudijo moji iskrenosti in neposrednosti, kar pa me vedno znova preseneča, ker ne znam ovinkariti.
Po študiju na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru sem pisala in pripravljala projekte za EU razpise, nato sem štiri leta poučevala ekonomske predmete in poslovno matematiko na Poslovno-komercialni šoli v Celju, kjer smo z dijaki dosegli zavidljive uspehe na različnih državnih tekmovanjih; kot so tekmovanja iz matematike, raziskovalni projekti na državni in mednarodni ravni. Nato sem uspešno zaključila podiplomski študij uprave na fakulteti za Upravo v Ljubljani in to v času porodniškega dopusta pri prvem otroku. Skoraj devet let sem bila zaposlena na banki, kjer sem pridobila praktična znanja o bančništvu in financah. Med drugim sem zadnja dva mandata tudi v nadzornem odboru občine Podlehnik, kjer delujem kot predsednica. Nenehno se strokovno izobražujem in izpopolnjujem na računovodskem področju. Kdor me pozna, ve, da sem vestna, vztrajna in zaupanja vredna oseba.

Kakšna pa je bila vaša življenjska pot? Verjeto zanimiva, pestra, polna ustvarjalne energije in želje po uspehu. Kaj bi še dodali k tem mojim ugibanjem?

Moja življenjska pot je vedno bila polna ustvarjalne energije in želje po uspehu, zato sem se tudi odločila za samostojno pot. Vedno želim spoznati in se naučiti nekaj novega. Drži pa tudi vse, kar so moje stranke povedale o meni, kot je navedeno pod referencami na naši spletni strani www.gabioni.si. Res je, želim nekaj več za vse nas v naših prelepih Halozah.

Čudovita haloška pokrajina je vaše domovanje že od otroštva in v svojem domačem kraju ste si ustvarili novo domovanje. Ste si dejansko predstavljali, da bo tako v vašem življenju?

V svojem življenju sem si vedno predstavljala, da bom diplomirala, se zaposlila, nato poročila, zgradila hišo v Halozah, prepričala svojega moža Mariborčana, da se preseli v Haloze, imela dva otroka, po možnosti fanta. Bog me je uslišal, iskreno, kajti vedno sem si želela imeti sinova. In ju imam, enajstletnega Juša in skoraj osemletnega Vita. Ja, točno tako je, kot sem si predstavljala.

Haloze in naš kraj Podlehnik imam zelo rada

Ljudje, ki izhajate iz Haloze, imate neko posebno energijo, ponos in močno voljo. Je pri vas kaj drugače?

Sem ponosna Haložanka in vsakemu tudi iskreno povem od kod izviram.

Kaj vam pomenijo Haloze in ljudje, ki tukaj še vztrajajo ter iščejo nove in nove priložnosti za boljši jutri?

Ljudje v Halozah so pridni, delavni in iznajdljivi. Vedno je potrebno vztrajati in iskati nove priložnosti, razmišljati pozitivno in s se pozitivnimi afirmacijami prebuditi v nov dan.

Po študiju na EPF v Mariboru ste počeli veliko zanimivega, tudi poučevali, se dodatno izobraževali in potem nadaljevali študij, ves čas pa se bili tesno povezani s svojim domačim okoljem. Kako vam je vse to tako dobro uspevalo?

Po študiju na EPF v Mariboru sem naredila pedagoško-andragoško izobrazbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kar mi je v bistvu omogočilo poučevanje na srednji ekonomski šoli. Vmes med zaposlitvijo na šoli sem se vpisala na podiplomski magistrski študij v Ljubljani, rodila prvega otroka in dokončala magisterij. Pri tem mi je bila v veliko pomoč moja družina, predvsem moja mama, ki je z največjim veseljem pestovala svojega prvega vnuka, medtem, ko sem se skoraj vsak dan vozila na predavanja v Ljubljano. Rada povem, da sem iz Haloz in da se v vse smeri še vedno vozim, tako jaz, kot tudi moj mož, ki je zaposlen v Mariboru. Naša občina se je odlično razvila, imamo to srečo, da se nahajamo ob avtocesti, in kjer je urejena cestna infrastruktura, tam je življenje. Ni ti potrebno najeti stanovanja v Mariboru, samo zato, ker si tam v službi. Haloze in naš kraj Podlehnik imam zelo rada, vsi v naši družini smo navezani na svoj dom, ponosni na svoj kraj, zato se tudi po napornem dnevu vsak dan vračamo domov.

Biti podjetnik pomeni način življenja

Po nekaj letih službovanja v bančništvu ste se odločili za samostojno podjetniško pot. Kaj je bil vzrok temu, kaj vsa je morda najbolj spodbudilo?

Iskreno, delovni čas na banki je zelo neprilagodljiv in neprimeren za mlade starše. Ko imaš dva šoloobvezna otroka, ki te potrebujeta vsako tvojo prosto minuto, da jima pomagaš in pravilno usmeriš, se zamisliš kam to vodi. Predvsem prosti čas, ki sem ga želela preživeti s svojo družino, je bil odločilen, da sem naredila ta korak. Po devetih letih dela v nekem okolju dosežeš eno točko, od katere ne gre več naprej in se odločiš za spremembo. Tako sem se odločila za samostojno podjetniško pot, kjer si sam razporejaš delo in prosti čas. Biti podjetnik pomeni način življenja. Navedeno lahko interpretiraš, da delaš vsak dan ali pa, da imaš vsak dan dopust in delaš to, kar te veseli.

Kako je dandanes biti ženska v gospodarstvu, v poslovnem svetu? Kakšne so vaše izkušnje?

Ženski v poslovnem svetu je veliko težje kot moškemu. Včasih te kdo ne jemlje resno, moraš se vedno znova dokazovati, da nekaj znaš in zmoreš na enak način kot moški. Drugače pa moje izkušnje niso negativne, ker sama nisem medla oseba, sem odločna in vem kaj hočem, ko imam jasen cilj pred seboj.

Kolikor je strank, toliko različnih vrst gabionov lahko postavimo

Imate svoj računovodski servis, skupaj z možem pa še zanimivo dejavnost, ki je dokaj redka na slovenskih tleh. Od kod sploh tako dobra ideja za tako izviren posel?

Veliko sem razmišljala o tem, kaj lahko počnem v življenju za osnovni zaslužek. Mož mi je svetoval naj neham pošiljati prošnje v računovodske servise, ampak naj sama odprem računovodski servis, zraven pa bomo prodajali še gabione. In potem se vprašala le kako nama bo to uspelo. Na slovenskem trgu so namreč redki proizvajalci gabionov in ti, ki so, so dražji od našega proizvajalca v Nemčiji. Tako sva z možem sestavila ponudbo o morebitnem poslovnem sodelovanju v nemškem jeziku, na spletu poiskala proizvajalce v Avstriji in Nemčiji ter čakala na odziv. Dobila sva kar nekaj povratnih informacij, saj so nemški in avstrijski proizvajalci kar zainteresirani za poslovno sodelovanje s slovenskim trgom. Vse skupaj se je dogajalo lani v jeseni in imela sem fiksno idejo, da se bova z enim od proizvajalcem januarju 2018 dogovorila za sodelovanje. Odpotovala sva v Nemčijo in sklenila posel. Tako je zaživela poslovna ideja za prodajo gabionov nemškega proizvajalca na slovenskem trgu.

Gabioni niso nekaj povsem novega na našem tržišču, so pa vsekakor vedno bolj iskani na trgu in to ste znali izkoristiti. Kakšni so odmevi na terenu, kaj želijo in iščejo stranke?

Z možem sva izhajala iz lastnih izkušenj in želja, v smislu, če je všeč nama, bo tudi drugim, kdor ima rad kamenje, ima rad gabione, ker kamenje ne more stati pokonci samo od sebe, potrebuje kvalitetne žice in to so naši spiralni gabioni, kjer se mreže vežejo s spiralo. Ponujamo tudi gabione s privarčevanjem, kar pomeni, da pri sestavljanju enega za drugim, uporabiš stranico od sosednjega gabiona in privarčuješ 15% svojega denarja. Odmevi na terenu so vsak dan presenetljivi, stranke iščejo različne stvari, od ograj, škarp, klopi, stebrov, miz, omejitev je samo naša in njihova domišljija. Kolikor je strank, toliko različnih vrst gabionov lahko postavimo.

Kako sta si z možem razdelila delo v tem poslu?

Mož mi pomaga v popoldanskem času, ko pride iz službe in predvsem pri zadevah, kjer potrebujem tehnično pomoč, saj ima kot diplomirani inženir strojništva bogate izkušnje s tega področja. Zaenkrat poskrbim za vse sama; od pisanja ponudb, predračunov, računov, financ in računovodstva za naše podjetje in za ostale stranke.

Ne srečujemo vas le v gospodarstvu in podjetniških vodah, ampak tudi v lokalni politiki. Trenutno ste vpeti v delo nadzornega odbora občine Podlehnik. Koliko vam to dejansko pomeni?

Že drugi mandat sem predsednica nadzornega odbora občine Podlehnik, na kar sem zelo ponosna in hvaležna za dodatno delo, izobraževanje in izpopolnjevanje. V tem času sem se udeležila tudi kakšnega izobraževanja na temo zaključnega računa, kar mi je pri delu nadzornice prišlo zelo prav. Vedno rada spoznavam nove načine dela in to delo mi je koristilo za karierni razvoj.

Kakšno pa je sodelovanje z vodstvom občine?

Sodelovanje z občino je bilo skoraj vedno produktivno, saj so upoštevali naša mnenja, predloge in priporočila, kar je tudi naloge nadzornega odbora, da kontrolira dogodke, ki so se že zgodili in poda svoje predloge ter opozori na pomanjkljivosti.

Eva, je to vaše sodelovanje v lokalni skupnosti morda tudi spogledovanje s politiko? Se v prihodnje vidite tudi tej smeri?

Morda pa res. Nekaj sovaščanov me je že vzpodbudilo, da bi vstopila v lokalno politiko. V prihodnje bi želela aktivno sodelovati v lokalnem političnem prostoru, ker bi s svojimi izkušnjami in kot podjetnica lahko veliko doprinesla k lokalnemu razvoju.

Pri Pipanovih zbrani krajani ob slovesnem blagoslovu Pipanovega križa; foto: osebni arhiv Pipan

Na zadnjih volitvah smo vas videvali tudi v družbi poslanke Suzane Lep Šimenko. Veliko sodelujete z njo?

Suzano Lep Šimenko smo vsi podprli že v prejšnjem mandatu in tudi na letošnjim parlamentarnih volitvah sem sodelovala pri njeni kampanji. Že drugi mandat je bila izvoljena za poslanko v državnem zboru, dosegla je več kot odličen rezultat v naši občini.

Ob vodenju družinske firme in delu v lokalni skupnosti, pa je družina prav gotovo na prvem mestu. Kakšna je družina Pipan?

Smo mlada družina, oba sinova sta aktivno vključena v lokalno dogajanje, sta navdušena gasilca, člana gasilskega društva Podlehnik in Društva mladih Podlehnik. Člana sva tudi midva z možem, ker brez naju seveda ne gre (smeh).

Verjamem, da ste z možem našla najboljšo pot, po kateri vzgajata svoje otroke in sta jim tudi najboljši vzgled …

Starši vzgajamo s svojim zgledom. Otroka sta navdušena, da imamo podjetje DP-Pipan, nalepke z našim logotipom se nahajajo na vseh njunih zvezkih, tudi na šolski torbi. Sama skozi igro spoznavata začetke podjetništva, skozi igro spoznavata »svoje« veliko podjetje, iz kartonskih škatel gradita hiše, garaže in ceste, po katerih prevažata gabione.

Najmlajša člana družine Pipan sta že v pomoč pri sestavljanju gabionov; foto: osebni arhiv Pipan
Foto: osebni arhiv Pipan

Kaj pa najraje počnete skupaj? Imate kak družinski hobi?

Naš družinski hobi je kolesarjenje, sedaj, ko sta že tako velika, smo se že tretje leto udeležili Poli maratona. Radi gremo tudi kampirat z dedijevim starodobnim avtodomom.

Kaj pa Eva najraje počne, ko ni v »službi«?

Rada se sprostim ob kakšni dobri knjigi in pred kratkim je moja prijateljica napisala Sladko tamburico, ki me je prevzela, ker se vse skupaj dogaja v Halozah in v Zagorju, moji najljubši pokrajini. Obe moji babici namreč izhajata iz hrvaškega Zagorja.

” Evo sem spoznala na izobraževanju Podjetnost je ženskega spola. Najini energiji sta se takoj ujeli, prav tako razumevanje dejstev, zakaj sva obe tukaj. Razumevanje, zaupanje, “mož beseda” in sodelovanje so zame osnovne vrednote v poslovnem svetu in Eva jih brezkompromisno izpolnjuje. V kolikor temu prištejemo še njeno strokovno podkovanost in izkušnje na področju dela s financami, je vsekakor izbrana oseba, s katero z lahkoto vzpostaviš pristen odnos ter zaupanje, da te bo varno popeljala skozi nemirno morje računovodstva in vseh turbulentnih finančnih poti, s katerimi se srečaš na poti poslovanja. Brezmejno zaupanje in profesionalni odnos, ki pa je začinjen z veliko mero domačnosti, so dejavniki, ki te z veseljem usmerijo k njej. Zato, da lahko mirno spim ter se posvečam iskanju in nadgradnji svojega dela, zaupam Evi, da opravi zame delo, ki mi kot popolnemu laiku v svetu poslovnosti niti najmanj ne diši. Ona to opravi z veseljem, velikim nasmehom na ustih ter predanostjo.
Ljudje se ne srečamo po naključjih, poti, ki so namenjene, da se srečajo, so usojene in usklajene. Naša je le izbira, da sledimo notranjemu glasu, ki nam prišepetava, da lahko zaupamo, da lahko sodelujemo. Meni je ta glas svetoval naj izberem Evo za svojo računovodjo in zaupala sem mu. Sedaj vem, da sem se prav odločila in upam, da bo najina poslovna pot še dolgo in uspešno vodila preko vseh mogočih vzpetin, ovir, ovinkov in ravnic. Kajti, kot Eva reče, za nas ni problema, mi poznamo samo izzive.”
Majina skrinja, organizacija prireditev, Maja Glaser Bedenik s.p.

Prijatelji, dobra družba, … Eva, koliko vam to pomeni?

Brez družine ne moremo živeti in brez dobrih prijateljev tudi ne. Vsi najini prijatelji imajo otroke podobne starosti kot midva, tako, da ne manjka rojstnodnevnih zabav, druženj in tort.

Kje nabirate energijo, od kod ta moč in pozitivnost, ta vaš nasmeh?

Energijo nabiram v naravi, v gozdu. Naša hiša se nahaja ob gozdu in po kratkem sprehodu v gozd k svojemu najljubšemu drevesu se vrnem prerojena. Vedno sem bila pozitivna in optimistična, če pa bi bilo po moje, se bi lahko smejala 24 ur na dan.

Kaj želite še uresničiti in kam so trenutno usmerjene vaše želje in cilji?

Trenutno je vsa moja energija usmerjena v rast in razvoj našega podjetja, v prihodnosti pa hočem pustiti pečat v lokalni skupnosti.

Kako svetovali drugi, kako naj gledajo na življenje in na pomen življenjskih vrednot?

Na življenje glejte vedno z nasmeškom na obrazu in vedite, kjer je volja, tam je pot. Družina pa naj bo vedno na prvem mestu. Vse se zgodi z določenim namenom, načrtom, naključij ni. Skupaj zmoremo več, s sodelovanjem in povezovanjem pa lahko dosežemo ogromno.

Foto: osebni arhiv Eve Pipan