Erjavec napoveduje preoblikovanje Desusa v skrajno desno stranko!

Karl Erjavec, ki kandidira za predsednika stranke DeSUS in ki ga nekateri že postavljajo na novega predsednika vlade, saj vodja »koalicije« KUL Jože P. Damijan naj ne bi imel nikakršnih možnosti, je nedavno dejal, da njihova (njegova?) ideologija ni liberalni kapitalizem.

 

Potem ko je Karl Erjavec napovedal, da bo Desus, če bo on izbran za predsednika, odslej bližje Viktorju Orbanu kot osrednjemu Bruslju, se postavlja vprašanje, kaj to v slovenski politični realnosti pomeni za samo stranko in njene koalicije

Na levici ta hip vlada popolna zmeda. Jože P. Damijan, ki je prehodil pot od klasičnega liberalca do malodane socialista, v javnosti še vedno velja za človeka, ki bo zrušil vlado Janeza Janše.

Ker Jože P. Damijan vse bolj izgublja možnosti, da bi postal premier, je medijski mainstream lansiral novico (možnost), da bi novi predsednik vlade lahko postal Karl Erjavec (čeprav poslanci DeSUS pravijo, da te možnosti skoraj ni; via Franc Jurša).

“Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače,”  je dejal Erjavec.

Desus najbolj podoben stranki Viktorja Orbana Fidesz

Desus in njihov skorajšnji predsednik Erjavec tako zagovarjata iliberalni kapitalizem, ki jo Evropska demokratska stranka (EDP), ki v Evropskem parlamentu deluje znotraj politične skupine Alde (in katere članica je tudi DeSUS), očita madžarskemu premierju Viktorju Orbanu in njegovi stranki Fidesz. Ali to pomeni, da bodo izstopili iz zveze evropskih liberalcev, katerih ideologija je liberalna demokracija in povsem odkrito podprli pajdaško centralnoplansko ideologijo?

Liberalna demokracija sredina političnega spektra

Ampak razčistimo pojme. Liberalni kapitalizem oziroma liberalna demokracija naj bi bila ideologija svobode in zmernosti, se pravi, da se politično uvršča na sredino političnega spektra. V ekonomskem smislu (poenostavljeno rečeno) pomeni: priznavanje posesti in prostega razpolaganja z zasebno lastnino, prosto-tržno gospodarstvo, ki ga oblikujeta ponudba in povpraševanje in svobodo, globalizem ter  čim manjše vmešavanje države v ekonomske odnose med posamezniki in podjetji. V vrednostnem smislu je liberalni kapitalizem ideologija sekularizma, poudarja pomen LGBT agende, zavzema se za prost pretok migrantov (brez omejitev) in mešanje kultur. Njegovo nasprotje je iliberalni kapitalizem, kar je očitno ideologija stranke DeSUS.

Eden večjih kritikov liberalnega kapitalizma (oziroma liberalne demokracije) je madžarski premier Viktor Orban, ki vodi konservativno stranko Fidesz. Očitajo mu, da vodi politiko iliberalnega kapitalizma. Ker DeSUS, kot je izjavil Erjavec, nasprotuje tudi fašizmu (ki je pravzaprav različica socializma), je možno samo eno: da bo šel DeSUS v smeri politike, ki jo na Madžarskem prakticira Viktor Orban, se pravi v smeri (nacionalnega oziroma domoljubnega) konservativizma.

Desus se zgleduje po Orbanovi stranki! Kaj to pomeni v slovenski politiki?

Kandidat za novega predsednika stranke DeSUS Karl Erjavec je dal, v svojem pismu, delegatom kongresa DeSUS, ki pravkar poteka, jasno vedeti, da z njim stranka upokojencev zavzema stališče nasprotovanja liberalnemu kapitalizmu, kakršnega si predstavljajo bruseljski globalisti, s čimer se DeSUS približuje konceptu liberalnega kapitalizma, ki ga zagovarja tabor madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. DeSUS namreč v Evropskem parlamentu še vedno sodi v krog zagovornikov liberalnega kapitalizma, kjer svoboda povozi interese narodov in celo držav.

Iliberalni kapitalizem odprt za investicije, a ščiti državljane

Značilnost iliberalnega kapitalizma (pojma ne smemo mešati s klasičnim kapitalizmom) je nekakšen socialni in nacionalni darwinizem, ki sicer temelji na kapitalizmu. Madžarska je denimo zelo odprta za tuje investicije, varuje zasebno lastnino in ima pavšalni davek na dohodek, po drugi strani daje prednost madžarskim družinam in madžarski kulturi, ima velike davčne olajšave za družine v več otroci.

Kakšna je torej ideologija stranke DeSUS, ko Erjavec pravi, da nasprotuje liberalnemu kapitalizmu? Iliberalni kapitalizem evropski liberalci v Alde vidijo kot avtoritaren sistem. Ta sistem sicer sprejema prosti trg oziroma kapitalizem, toda ohranja veliko vlogo države v gospodarstvu. Po njihovo gre za kombinacijo nacionalizma in kapitalizma, kjer je pravna država »prilagojena« potrebam vladajočega razreda. Neliberalne demokracije imajo po mnenju evropskih liberalcev sicer vse demokratične institucije (vključno s svobodnimi volitvami), a so glede vrednot “zaprte”: ne sprejemajo denimo LGBT agende, nasprotujejo splavu (ponekod je prepovedan), (ilegalnim) migracijam, islamu v Evropi in podobno.

Zanimivo bi bilo vedeti, ali Erjavec ve, da je orbanizem, na katerega voz je napovedal, da bo Desus skočil, v bistvu fašizem, če se vpraša osrednje medije in opozicijo. Ali je to napoved pomaknitve Desusa v desno ali pa le “finta” ali preprosto, da Erjavec ne razume pojmov, ki jih uporablja.

MR