Državno tožilstvo ujeli na laži

“Trditev (državnega tožilstva), da zunanje ministrstvo ni soglašalo s posredovanjem sporazuma, je neresnična,” so z zunanjega ministrstva danes zanikali razlago vrhovnega tožilstva.

 

Ker naj zunanje ministrstvo ne bi soglašalo, na državnem tožilstvu ne morejo poslati vsebine dogovora, ki ga je generalni državni tožilec Drago Šketa podpisal s šefom ruskih tožilcev Igorjem Krasnovom ta mesec, ko je bil v Moskvi na praznovanju ob 300-letnici ruskega tožilstva, so zapisali na siol.net. Ampka se je njihova trditev izkazala za neresnično.

Šef ruskih tožilcev Krasnov je na seznamu oseb Sveta EU, ki bi jim morali tožilci držav EU zaradi hudih kršitev človekovih pravic onemogočati posle v Evropi. Na tem seznamu se je Krasnov znašel zaradi primera Navalni.

Ker je bil dogovor Program o sodelovanju med Vrhovnim državnim tožilstvom Republike Slovenije in Generalnim državnim tožilstvom Ruske federacije za leti 2022–2023 sklenjen v nenavadnem času in s sporno osebo, so na siol.net tožilstvo, ki ga vodi Drago Šketa, zaprosili, pozvali naj Program posredujejo, da bi ga preverili in predstavili javnosti. Ker po dobrem tednu ni bilo odgovora, so znova prosili, naj nam dokument posredujejo.

Odgovorili so jim tako: “Od Ministrstva za zunanje zadeve RS soglasja za posredovanje dokumenta nismo dobili. Lep pozdrav, Erika Repovž.”

Na to se je Nataša Kos z zunanjega ministrstva danes danes za siol.net odzvala s takšnim pojasnilom:

“Spoštovani, glede članka z naslovom ‘Je res državna skrivnost, kaj se je Šketa dogovoril s Putinovim Krasnovom?’, objavljenega na vašem portalu Siol.net dne 28. 1. 2022, vam sporočamo, da je trditev (državnega tožilstva), da zunanje ministrstvo ni soglašalo s posredovanjem sporazuma, neresnična. Ministrstvo za zunanje zadeve RS ni nikoli izrazilo zadržkov za objavo omenjenega dokumenta, kar bi vam tudi sporočili, če bi se pred objavo članka obrnili na naše ministrstvo. Prosimo za objavo popravka. Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo! Služba za strateške komunikacije Ministrstvo za zunanje zadeve RS.”

Zdaj se je pokazalo, da je bila trditev celo neresnična.