V četrtek bo Slovenijo obiskal državni sekretar Združenih držav Amerike Michael R. Pompeo. Namen obiska je intenzivirati odnose na visoki ravni, ki so v preteklih letih nekoliko zastali, ter poglobiti tesne prijateljske, zavezniške in partnerske odnose med Slovenijo in ZDA. Prav tako želijo z obiskom utrditi dvostranski politični dialog na visoki ravni ter okrepiti sodelovanje med državama na gospodarskem in drugih področjih.

 

Zadnji bilateralni obisk ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji je bil leta 1997, zadnji visoki ameriški obisk pa leta 2008 ob vrhu EU – ZDA v času prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko se je vrha na Brdu pri Kranju udeležil tedanji ameriški predsednik George Bush.

Za slovensko politiko je ta obisk izjemno pomemben, ker gre za enega od najvišjih uradnikov ameriške vlade in prvi obisk tako visokega uradnika ZDA v Sloveniji po več kot desetletju.

Izjava o varnosti 5G omrežij

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in državni sekretar Pompeo bosta podpisala skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti 5G omrežij.

Slovenija se bo s podpisom te izjave, ki se pričakuje ravno med obiskom visokega ameriškega urednika in katerega namen je, kot pravijo, želja po okrepitvi sodelovanja na področju 5G, pridružila Estoniji, Latviji, Češki, Poljski in Romuniji, ki so podobne izjave z ZDA že sklenile.

Program obiska se oblikuje in bo posredovan javnosti naknadno.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR