Minister v odhodu, g. Šabeder, ugotavlja, da je bilo kontaktov s prvookuženo osebo veliko. Danes so potrdili že drugo pozitivno okužbo s koronavirusom in sicer okužena je oseba, ki je bila v stiku s prvookuženo.

Brise, oziroma vzorce oseb, ki so bile v neposrednem stiku s prvo okuženim so že vzeli, rezultati teh testov bodo znani popoldan.

KDO JE PRVOOKUŽENI, KJE SE JE NAHAJAL IN S KOM JE BIL V STIKU?

PREVERITE ALI STE MOREBITI BILI V BLIŽINI.

Gospod je priletel iz Maroka na letališče Marca Pola v Benetkah v soboto, 29. februarja, ob 16.25 z letom AT-938.  Vsi slovenski državljani, ki so bili na tem letalu ali bili takrat prisotni na letališču, naj pokličejo po telefonu svojega osebnega zdravnika!

V Ljubljano se je potem odpeljal s kombijem GoOpti. Vse, ki so se peljali z vozilom je že kontaktiral epidemiolog.

Še isti večer je šel zaradi poškodbe (ki jo je utrpel v Maroku) na ljubljanski oddelek za nujno medicinsko pomoč. Po obravnavi so ga napotili v domačo oskrbo, urgenco je zapustil 21:30. Vsi, ki so bili na  29.02.2020 med 20:00 in 21.30 na ljubljanski urgenci naj NUJNO pokličejo na 031 619 118, kjer bodo prejeli dodatna navodila.

 S kom je bil prvookuženi v neposrednem stiku?

Prvookuženi naj se med 29.2.2020 in 4.3.2020, to so štirje dnevi, ne bi prosto gibal, ostal je namreč doma.

Pomembno je tudi, da žena prvookuženega dela v eni izmed osnovnih šol. Simptomov naj do sedaj ne bi imela, ali je bila testirana ali ne, ni znano! Trenutno je samoizolirana.

Zdravnica, ki je sprejela okuženega, je danes ostala doma v samoizolaciji.

Bolnik je proti navodilom vstopil v zdravstveno ustanovo in tako ogrozil ostale bolnike, ki so bili v tistem času na ljubljanski urgenci. Zanimivo je tudi, da so gospoda, ki je prišel iz Italije, kjer je žarišče okužbe s koronavirusom, napotili v domačo oskrbo, namesto, da bi ga testirali za koronavirus in tako preprečili nadaljnje okužbe.