Drastično poslabšanje demokracije in človekovih pravic v EU, opozarja dr. Milan Zver

Dr. Milan Zver, foto: SDS

V Evropskem parlamentu, kjer redno spremljajo stanje človekovih pravic in razvoj demokracije po svetu, so zaskrbljeni zaradi drastičnega poslabšanja razmer v Evropski uniji. Po besedah dr. Milana Zvera, poslanca Evropskega parlamenta, se svet sooča z recesijo demokracije, z zmanjšanjem ravni varovanja človekovih pravic in svoboščin. “Ni več novih širitvenih valov demokracije, svetovni guruji, ki so še pred desetletjem govorili o triumfu demokracije, danes pišejo o njenem zatonu,” je poudaril dr. Zver.

 

Dr. Zver kritično ocenjuje tudi pristop Evropske unije k promociji nekaterih ideologij, kot so LGBTIQ vsebine in teorija spola, ki po njegovem mnenju ne bi smele biti vsiljene tretjim državam niti kandidatkam za širitev EU. “Pretirana promocija teh vsebin se lahko izkaže za škodljivo,” dodaja Zver, ki je na zadnji plenarni seji Evropskega parlamenta izpostavil potrebo po večji osredotočenosti na temeljne človekove pravice in svoboščine, namesto na kulturne oz. “nekulturne” pravice.

Zaskrbljujoče ugotovitve opozarjajo na nujnost premisleka o smeri, v katero se usmerja varovanje človekovih pravic in demokracije v Evropski uniji, ter na potrebo po bolj uravnoteženem pristopu k promociji vrednot in ideologij v svetu.

MR