Dr. Milan Zver vložil tožbo proti Evropski komisiji zaradi (ne)razkritja dokumentov

Na včerajšnji novinarski konferenci so predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, evropski poslanec dr. Milan Zver in mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik predstavili tožbo, ki jo je dr. Zver vložil proti Evropski komisiji na Splošno sodišče EU. Tožba se nanaša na nerazkritje internih dokumentov Evropske komisije v zvezi z misijo podpredsednice Komisije Vere Jourove v Sloveniji in njenim domnevnim vmešavanjem v notranje zadeve Slovenije.

 

Predsednik SDS Janez Janša je izpostavil, da je že iz opomnika, kjer je viden le del vsebine, jasno, da se napoved vsebinskih točk pogovora očitno krši načelo delitve oblasti. Evropska komisija namreč nima pristojnosti, da bi zahtevala karkoli od ustavnega sodišča katere koli države članice. Janša je poudaril, da je bil obisk evropske komisarke Jourove načrtno izveden v času, ko je Ustavno sodišče odločalo o noveli Zakona o RTV. Poleg tega je izrazil začudenje nad skrivnostnostjo tretje točke pogovorov na Ustavnem sodišču, saj Evropska komisija še vedno ni razkrila vsebine te točke.

“Tožba na Splošno sodišče EU zoper Evropsko komisijo je zdaj edina možnost, da bo članica Evropske komisije, ki je zadolžena za transparentnost, po pozitivni sodbi končno ravnala transparentno,” je zaključil Janša.

Dr. Milan Zver je podrobneje predstavil tožbo, ki jo je obljubil že pred mesecem dni. Poudaril je, da slovenska javnost ima pravico izvedeti resnico o obisku komisarke Jourove.

“S tožbo ne želimo prikazati kršitev postopka in načel upravnega postopka ali materialnih pravil prava EU, ampak zlorabo pooblastil, ki so se v primeru komisarke Jourove zgodili ter nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici na polju, kjer je država članica popolnoma suverena,” je dejal Zver.

Tožba predstavlja precedenčni primer, pri katerem upajo, da bo evropsko sodišče kmalu odločilo, da je bil obisk komisarke Jourove neprimeren. Zver je poudaril, da morajo tako poslanci kot državljani Slovenije poskrbeti, da se politikantske želje evropskih komisarjev ne bodo kar tako uresničile, in da se nimajo pravice vmešavati v delo najvišjih pravnih teles v državah članicah. Verjame, da bo tožba pozitivno vplivala na prihodnji razvoj EU.

Dr. Miha Pogačnik je pojasnil, da je evropska ombudsmanka potrdila vse postopkovne kršitve, ki jih tožba navaja, in je evropskemu poslancu Zveru dvakrat dala prav ter ga napotila na sodno pot. V tožbi je navedenih 17 dokazov o postopkovnih kršitvah. Pogačnik je razložil, da države članice niso prenesle vseh pravosodnih pristojnosti na EU, pravzaprav nobene resne suverene pristojnosti: “Tu pa je prišla Vera Jourova in povedala, da je evropsko pravo primarno in da je ona nad nami.” Poudaril je, da mora Slovenija suvereno nastopati proti Evropski uniji in da se bo postopek končal z odločitvijo o tem, koliko lahko EU vpliva na državo članico tudi onkraj tega, kar je zapisano v pogodbah.

MR