Dr. Milan Zver: S priznanjem Palestine si ne delamo dobre usluge v mednarodnih odnosih

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil nedavno gost oddaje Tarča, kjer je bilo govora o temah, vezanih na evropske volitve. Dr. Zver je izrazil svoje pomisleke glede priznavanja Palestine in poudaril, da bi takšno priznanje škodovalo mednarodnim odnosom Slovenije.

 

“Osebno nisem naklonjen Tomažu Veselu za evropskega komisarja, stranka pa se o tem še ni odločala,” je na prvo vprašanje o podpori kandidatu za komisarja odvrnil dr. Zver.

“SDS je bila doslej zmagovalka evropskih volitev, pa se nikoli nismo uspeli poenotiti o kandidatu za komisarja iz vrst SDS in se mi zdi pričakovanje o poenotenju vseeno nekoliko nekorektno,” je dodal poslanec.

Povedal je še, da se pri sestavljanju evropske komisije dostikrat dogaja, da kandidati za komisarje ne gredo na volitve in da so komisarji nekdanji zaposleni iz kabinetov predsednikov vlad in podobno.

Glede sodelovanja med SDS in NSi je poslanec dejal, da je NSi avtonomna politična stranka, “sama sprejema odločitve, po mojem mnenju kdaj tudi napačne in za takšne odločitve jih volilno telo tudi kaznuje.”

“Želel pa bi si, da bi se NSi revitalizirala, vrnila na svoje izhodišče in tako naredila tudi premik naprej,” je ob tem dodal poslanec.

V nadaljevanju oddaje je med drugim dejal, da se bo na teh evropskih volitvah očitno z nekaterimi temami odprl kulturni boj, kar je škoda. “Vladajoča koalicija se je odločila tudi za tri referendume zato, da bi pridobila svoje volivce na volišča, ker menijo, da so te teme v redu za njih. Zadaj torej stoji neka računica. A levici se lahko trije referendumi obrnejo kot bumerang, ker se bo desno volilno telo še bolj mobiliziralo, se še bolj udeležilo teh referendumov in s tem tudi evropskih volitev,” je povedal poslanec.

Glede priznanja Palestine pa je dejal, da “če bo Slovenija v tej majhni skupini držav – Španija, Irska, Malta – priznala Palestino, bo moja stranka najbrž zahtevala interpelacijo morda celo celotne vlade.”

“Priznanje Palestine bi bilo nesprejemljivo. Nobena evropska država, ki da kaj nase, in nobena normalna vlada v Evropi, ta hip ne razmišlja o tem in ni priznala, razen ene, v zadnjih 30 letih, Palestine. So pa nekatere države Palestino priznale leta 1988, 89, tudi Poljska, Romunija, Bolgarija. A takrat je bila druga situacija. Danes pa je razmišljati o priznanju Palestine nekaj nesprejemljivega in tukaj si ne delamo dobre usluge v mednarodnih odnosih,” je bil jasen dr. Zver.

V nasprotju z Zverovimi jasnimi in premišljenimi izjavami, so bili drugi gostje v oddaji precej neprepričljivi in neučinkoviti pri ponujanju konkretnih rešitev za izzive, s katerimi se sooča Evropska unija. Dr. Zver je tako ponovno dokazal, da je SDS prava izbira za prihodnost EU, saj ponuja jasne usmeritve in močna stališča, ki jih Slovenija potrebuje na evropskem parketu.

MR