Dr. Milan Zver o geopolitičnih spremembah in prihodnosti evropske obrambe v oddaji Signal

V gostovanju na Nova24TV je evropski poslanec dr. Milan Zver izpostavil pomembne teme, povezane z zunanjepolitičnimi razmerami in aktualnimi geopolitičnimi izzivi. Dr. Zver je poudaril premik fokusa ZDA z Evrope na Azijo, kar po njegovem mnenju ustvarja varnostni vakuum v Evropi, ki ga izkorišča Rusija pod vodstvom Vladimira Putina. Poslanec je opomnil na opozorila nekdanjega predsednika ZDA, Donalda Trumpa, glede nujnosti povečanja obrambnih izdatkov v Evropi, ter izrazil prepričanje, da bo Evropa potrebovala še nekaj časa, da postane samooskrbna na področju obrambe.

 

Dr. Zver je izrazil zadržke glede možnosti priznanja Palestine, poudarjajoč pomanjkanje demokratičnih struktur v Palestini in trenutno stagnacijo mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu. Kljub temu je izpostavil, da bi priznanje Palestine postalo realnost ob ponovnem zagonu mirovnega procesa in vzpostavitvi dveh držav, pod pogojem, da Palestina prizna Izrael.

Govoril je tudi o predvidljivosti ruskega predsednika Putina in njegovi strategiji izkoriščanja globalnih dogodkov, kot so olimpijske igre, za vojaške poteze. Dr. Zver je kritiziral verodostojnost ruskih volitev in izrazil mnenje, da Rusija in Kitajska s svojimi hibridnimi režimi ne moreta služiti kot model za zahodne demokracije.

Osvetlil je tudi vpliv novih medijev na klasične oblike medijev, ki vstopajo v novo realnost, kjer so družabni mediji spremenili dinamiko prejemanja in ustvarjanja novic. Dr. Zver verjame, da bodo klasični mediji v prihodnosti izgubili na pomenu zaradi vse večje prevlade digitalnih platform.

Na koncu je dr. Zver poudaril pomembnost vzpostavitve boljšega sodelovanja med Evropo in ZDA ter izrazil obžalovanje, da ni prišlo do sprejetja sporazuma TTIP, ki bi poglobil evroatlantske odnose. Po njegovem mnenju bo Evropa brez tesnejšega sodelovanja z ZDA soočena z izzivi v vse bolj multipolarnem svetu, kjer novi centri moči, kot so države BRICS, Kitajska in Indija, pridobivajo na pomenu.

MR