Donatorji ptujski porodnišnici znova pomagali do nove sodobne opreme

ptuj, splošna-bolnišnica, porodnišnica, nova-oprema, donatorji

Podjetja in društva zbrala 49 tisoč evrov

 Ptujska splošna bolnišnica se že leta spopada s težavami pri zagotavljanju sodobne medicinske opreme, ki je nujno potrebna za kvalitetno, varno in dostopno zdravstvo. Lani je ptujska porodnišnica ostala brez enega od dveh delujočih nujno potrebnih inkubatorjev, zato so se morali znova obrniti na družbeno odgovorna podjetja, društva in posameznike.

Na krajši slovesnosti v uporabo predali inkubator, CTG aparat in reanimacijsko mizico

Ptujske soroptimistke so se znova izkazale v humanitarni akciji. Njihova dobra dela in sodelovanje s ptujsko porodnišnico je predstavila predsednica kluba Alenka Korpar. Foto: TM

Za nakup nujnih aparatov za ptujski ginekološko-porodni oddelek so v zadnji akciji zbrali 49.000 evrov, na včerajšnji slovesnosti pa so posebej zahvalili ptujskemu podjetju Pikapoka, Zavarovalnici Triglav in Soroptimist klubu Ptuj, pa tudi ostalim, med katerimi je tudi skupina harmonikarjev Veseli Jožeki KD Videm pri Ptuju, ki so jim omogočili nakup prepotrebnih aparatur.

O pomenu nove sodobne opreme je spregovoril tudi predstojnik ginekološko-porodnega oddelka mag. Saša Djukanovič.

V ptujski porodnišnici se letno rodi okrog 900 otrok

Direktor ptujske bolnišnice Andrej Levanič je na slovesnem dogodku med drugim povedal: »V zadnjih letih Porodnišnica Ptuj aktivno sodeluje pri rojstvu skoraj 900 otrok letno. Večina je zdravih, tako starši skupaj z novim družinskim članom že po dveh ali treh dneh zadovoljni in srečni zapustijo porodnišnico. Žal pa pri vseh vse ne poteka tako gladko. Nekaj otrok je rojenih pred rokom, njihova telesna teža znaša od 1.800 do 2.500 g. Med donošenimi otroci je 10 – 15 % kategoriziranih v skupino bolnih novorojencev, ki potrebujejo še dodatno zdravljenje – oksigenoterapijo, antibiotično terapijo, fototerapijo, intravensko infuzijo ipd. Pred rokom rojeni novorojenci in tisti, ki so v skupini bolnih otrok, potrebujejo intenzivni nadzor in zdravljenje, ki ga izvajamo v inkubatorju. Inkubator nam omogoča, da otroku zagotavljamo kontrolirano temperaturo, vlažnost in zadovoljivo koncentracijo kisika.

Sredstva, ki so bila donirana smo v bolnišnici namenili za nakup najsodobnejšega kombiniranega inkubatorja – grelno reanimacijske posteljice v eni enoti z monitoringom in reanimacijskim modulom. Inkubator z dodano opremo omogoča celotno oskrbo kritično bolnega novorojenčka, ki ga brez premeščanja lahko na enem mestu oskrbimo in ob tem ves čas nadzorujemo njegove življenjske funkcije. Z zbranimi sredstvi smo nabavili tudi grelno posteljico za novorojenčka, ki jo bomo uporabljali v porodnih sobah takoj po rojstvu novorojenčka.«

Nova aparatura jim omogoča varno in zanesljivo spremljanje dvojčkov

Kot je pojasnilo vodstvo ptujske bolnišnice se je akcija zbiranja sredstev za nakup nove opreme začela lansko leto in po dobrem letu je bila več kot uspešna. Donirana sredstva so namenili tudi za nakup sodobnega  CTG aparata ali kardiotokografa za dvojčke z dodatno enoto za telemetrijo. To  pomeni  v porodništvu velik napredek pri snemanju plodovih srčnih utripov in materinih popadkov, so pojasnili ob predstavitvi ene od novih aparatur, ki jim omogoča varno in zanesljivo spremljanje dvojčkov, praktično ni več kabelske povezave med aparatom in snemalnimi sondami. Porodnici omogoča prosto gibanje pred porodom (do stranišča, kopalnice) ter nadzor novorojenčka pri porodu v vodi vse do samega iztisa.

Izidor Hrga iz skupine Veseli Jožeki KD Videm pri Ptuju je ponosen, da so donirali sredstva za nakup opreme.
Utrinek z včerajšnje slovesnosti v ptujski porodnišnici.
Včeraj so pripravili tudi tradicionalni jesenski dan odprtih vrat ginekološko-porodnega oddelka. Ob tej prilonosti so pripravili tudi razstavo ročnih del za novorojenčke.

TM, foto: TM