Dobrodošel november

November ali listopad je enajsti in predzadnji mesec gregorijanskega koledarja. November ima samo 30 dni.

Vstopili smo v predzadnji mesec v letu. Izvirno slovensko ime za november je listopad, hrvaško studeni, češko listopad, poljsko listopad in prekmursko andrejšček, pa tudi november. November bo tudi brkati in bo posvečen ozaveščanju o boleznih moških.

Za november je znano, da je to mesec, ko narava leže k počitku in se pripravi na zimo. November velja tudi za nekakšno “zatišje pred decembrsko nevihto”, oziroma praznično mrzlico. Velja za bolj umirjen in ne tako zelo atraktiven mesec v letu, a vseeno v novembru najdemo nekaj zanimivih prazničnih dnevov in takih, ki imajo širši pomen ne samo pri nas, ampak v svetu.

V mesecu novembru je kar nekaj omembe vrednih dnevov in prvi je 1. november, ko obeležujemo dan spomina na mrtve. Sledi bolj veseli praznik, Martinovo 11. novembra, ko se mošt spremeni v vino. Tri dni kasneje, 14. novembra, je svetovni dan sladkorne bolezni. Med pomembne dni v novembru sodi tudi 16. november, ko praznujemo mednarodni dan strpnosti.

Med mlajše praznike spada tudi svetovni dan otroka, ki ga praznujemo 20. novembra. 21. novembra praznujemo tudi svetovni dan televizije, 25. november pa je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

November bo tudi brkati

Mesec november bo namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju o raku mod in prostate. Člani mednarodnega gibanja movember svojo podporo izražajo z nošenjem brk v tem mesecu, poudarjajo pa tudi pomen duševnega zdravja.

Gibanje movember se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje. Poudarek gibanja je ozaveščanje za zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje raka na prostati in modih, o pravilnem pristopu k zdravljenju duševnih bolezni pri moških in za preprečevanju samomorov.

Vir: bonatura.si, splet