Do 4 leta zapora za Goloba?

O mega aferi desetletja predsednika gibanja Svoboda Roberta Goloba smo že pisali. Danes pa je Golob v video izjavi pojasnil zadeve okrog afere 15%. Potrdil je pogovore glede projekta hidroelektrarn na Neretvi, ki pa niso bile nikoli izvedene in posledično provizije nikoli izplačane. Ampak kazenski zakonik izenačuje namen sprejemanja podkupnin ali obljube  samim dejanjem sprejemanja podkupnin ali obljub. Za takšno dejanje je predvidena kazen do 4 let zapora in denarna kazen. Prav tako je kaznivo isto dejanje, če ga storiš v imenu druge osebe ali podjetja.

 

Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje
263. člen

(1) Kdor zase ali za koga drugega zahteva ali sprejme nagrado, darilo ali kakšno drugo korist ali obljubo oziroma ponudbo take koristi, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da se opravi ali ne opravi kakšno uradno dejanje, se kaznuje z zaporom do štirih let in denarno kaznijo.

(2) Enako se kaznuje, kdor izrabi svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posreduje, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti.

 

Spomnimo, da so V oddaji Planet 18 na Planet TV razkrili posnetek iz leta 2009 – na katerem se Nihad Spahalić, človek Roberta Goloba, pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in županom Mostarja, in sicer o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Afera, ki so jo v Bosni poimenovali energetska mafija, je bila tam ena odmevnejših afer, v Sloveniji pa ni požela večjega zanimanja, poroča Planet TV. Spahalić je kljub propadu posla prodal svoj delež tik pred zatonom Istrabenzu za neverjetnih 15 milijonov evrov.

Izpoved in potrditev Roberta Goloba o obstoju pogovorov, kot je prikazano na posnetku.

Za razjasnitev pa vam še objavljamo celoten prispevek Planet 18.