Diktatura pred našimi vrati: opozorila SDS na protipravne prakse v državnem zboru

Vodilni člani stranke SDS, predsednik Janez Janša in vodja poslanske skupine Jelka Godec, so na današnji tiskovni konferenci izrazili resne pomisleke glede domnevnih kršitev demokratičnih načel in pravne države v Državnem zboru RS. Opozorili so na “dvojna merila, kršenje poslovnika, zakonodaje in Ustave RS”, kar po njihovih besedah kaže na sistematično teptanje demokracije.

 

Godec je navedla več primerov, med drugim kršenje pravil pri obravnavi predlogov za posvetovalne referendume. Posebej je izpostavila predlog za referendum o uporabi konoplje v medicinske namene, kjer naj bi prišlo do spremembe referendumskih vprašanj brez ustrezne obravnave in glasovanja. Prav tako je izrazila zaskrbljenost zaradi nedavno sprejetega akta Državnega sveta o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije, ki ni bila uvrščena na dnevni red Državnega zbora.

Predsednik SDS Janša je poudaril, da takšne kršitve “v kratkem času niso bile nikoli koncentrirane pri bistvenih stvareh” in da “gre za nevarne stvari, ki vodijo v diktaturo”. Dodal je, da je praksa vladajoče koalicije po vzoru Mestne skupščine Ljubljane, kjer lahko večina kadarkoli prekine razpravo. Janša je opozoril tudi na potencialno protiustavnost referenduma o evtanaziji, ki bi lahko, po njegovem mnenju, vodila v kršenje ustavnega člena o nedotakljivosti človeškega življenja.

SDS tako vztraja, da bi morala biti pravila in zakonodaja enakomerno upoštevana, ne glede na politično usmeritev predlagatelja, in poziva k večji pravni doslednosti v slovenskem parlamentu.

MR