Dialog je najpomembnejši, ampak brez mešanja vlog

Predsednik vlade Janez Janša: Evropski socialni model je osrednja sestavina evropskega načina življenja

Danes v Portu poteka neformalno srečanje članov Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji in voditeljice EU, med njimi tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, nadaljevali razpravo, začeto na socialnem vrhu, predvsem o tem, kako dati politični zagon izvajanju evropskega stebra socialnih pravic.

V izjavi za medije ob prihodu na današnje srečanje je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da je evropski socialni model osrednja sestavina evropskega načina življenja, vendar so pred nami veliki izzivi.

“Če želimo ohraniti evropski način življenja in blaginjo ter sedanji socialni model, potem sta ključni dve stvari: najprej velike spremembe v našem izobraževalnem sistemu in sistemska uvedba vseživljenjskega učenja. Tehnološki napredek, digitalni prehod, zeleni prehod in številni drugi tehnološki izzivi, s katerimi se ukvarjamo, zahtevajo vseživljenjsko učenje in tista država, ki bo to kot sistem najhitreje uvedla, bo prva na uspešni poti k ohranitvi evropskega načina življenja,” je dejal predsednik vlade.

Druga takšna pomembna stvar oziroma pogoj za to pa je nadaljevanje stalnega dialoga med predstavniki delodajalcev in delojemalcev, vendar brez mešanja vlog in tega, da ena stran hoče prevzemati vlogo druge, je še povedal predsednik vlade. Dodal je, da iz zgodovine vemo, da se takšno mešanje vlog nikoli ni obneslo.

“Socialni dialog, v katerem se vloge ne mešajo, je ključnega pomena za to, da Evropa ob vseh teh izzivih ohrani potreben socialni mir in da čez kakšno desetletje dejansko dokaže, da je evropski socialni model lahko zgled tudi za druge celine,” je sklenil predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

Na voljo 40 milijonov evrov posojil za krožno gospodarstvo

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Nižji davki – višje plače

Davčne spremembe za doseganje večje konkurenčnosti, rasti in razvoja slovenskega gospodarstva!

 

MR