Samo še danes možna oddaja vloge za pridobitev 350 € za samozaposlene. Če želite, vsi samozaposleni, verski delavci, kmetje, dobiti še v tem mesecu dodatek zaradi COVID-19 morate oddati vlogo še danes. To storite preko sistema eDavki!

 

Prosilci za pomoč morajo imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan oddaje izjave. Drugi pogoj je tudi upad prihodkov za vsaj 25% v marcu glede na februar in 50% v aprilu glede na februar.

Odpis prispevkov

Od 11. aprila je pričel veljati zakon, ki samozaposlenim, kmetom, družbenikom in verskim uslužbencem ponuja odpis plačila prispevkov. Odpis prispevkov morajo upravičenci izpolniti isto izjavo preko eDavkov.

Pomoč bo treba vračat

Če boste imeli prihodkov v prvem polletju 20% večji kot v enakem obdobju lani in v drugem polletju za 20% večji kot v enakem obdobju kot lani, bodo morali pomoč vrniti.

Delavci na čakanju

Danes je tudi zadnji dan za oddajo in dopolnitev vlog za povračilo nadomestila plač za zaposlene, ki so na čakanju. Uveljavljate lahko celotno povračilo izplačanih nadomestil plače za zaposlene, ki ste jih napotili na začasno čakanje na delo od 13. 3. 2020 in za zaposlene, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile (obveznosti varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol in drugih objektivnih razlogov, nezmožnosti prihoda na delo zaradi ustavitve javnega prevoza ali zaprtja meja s sosednjimi državami).

Koliko boste dobili povrnjeno?

Zaposleni v čakanju na delo so upravičeno do nadomestila v višini 80 % njihove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih 3 mesecev. Izplačano nadomestilo plače se v celoti povrne iz javnih sredstev v višini izplačanega neto nadomestila, ampak največ 1.753,84 €. Nadomestilo ne sme biti nižje od minimalne plače.

Kdo je do povračila nadomestila plače opravičen?

Dokazati morate upad prihodkov za 20% v prvem polletju 2020 glede na prvo polletje 2019. V drugem polletju pa ne smete doseči več kot 50% rasti prihodkov glede na drugo polletje 2019.

Če v 2019 še niste poslovali, morate izkazovati vsaj 25-% upad prihodkov v marcu 2020 v primerjavi s februarjem 2020 ali vsaj 50-% upad prihodkov v aprilu ali maju 2020 v primerjavi s februarjem 2020.

Ne smete biti v stečajnem postopku in poravnane morate imeti vse obveznosti do FURS-a

Povračilo stroškov plače zaradi višje sile

Do povračila stroškov plače pa so upravičeni tudi tisti, ki zaradi višje sile ne moraja na delovno mesto. Kot višja sila se upošteva varstvo otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol nemožnosti prihoda na delo zaradi ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej s sosednjimi državami.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Vir: Zavod za zaposlovanj

MR