Delegacija Poljsko-slovenske parlamentarne skupine Sejma obiskala tudi Spodnje Podravje

V Sloveniji je od 29. do 31. maja na uradnem obisku delegacija Poljsko-slovenske parlamentarne skupine Sejma Republike Poljske, ki jo vodi predsednik skupine Kazimierz Gwiazdowski.

Poljska delegacija si je v občini Kidričevo ogledala nastajanje športno-rekreacijskega parka Zeleno jezero. Foto: TM
V Državnem zboru (DZ) jih je prvi dan obiska sprejela Skupina prijateljstva s republiko Poljsko, ki jo vodi predsednica in poslanka Suzana Lep Šimenko. V Državnem zboru je imela poljska delegacija pogovore s parlamentarnimi odbori, ločeno pa sta delegacijo sprejela tudi predsednik Državnega zbora Dejan Židan in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, s katerim so podpisali tudi sporazum o izmenjavi muzejskih eksponatov. Včeraj popoldan je bila delegacija na obisku v občinah Kidričevo in Videm.
Poljsko-slovensko parlamentarno skupino Sejma Republike Poljske, ki jo je vodil predsednik skupine Kazimierz Gwiazdowski, je sprejela delegacija Skupine prijateljstva s Poljsko pod vodstvom predsednice Suzane Lep Šimenko. Foto: DZ, Matija Sušnik

Včeraj pogovori v Državnem zboru

Predsednik Državnega zbora je po poročanju DZ na srečanju z delegacijo Poljsko-slovenske parlamentarne skupine Sejma Republike Poljske izrazil zadovoljstvo nad obiskom delegacije v DZ in ob tem dodal, da ga veseli, da je njihov program obiska Slovenije intenziven in pester, saj tudi to utrjuje dobro bilateralno sodelovanje.

Predsednik Skupine Kazimierz Gwiazdowski se je zahvalil za srečanje in dejal, da so prvi vtisi obiska Slovenije odlični. Sogovornika sta v nadaljevanju pogovora spregovorila o aktualnem političnem stanju, pri čemer sta največ pozornosti namenila trenutnemu delu parlamentov obeh držav, torej tako Državnem zboru kot Sejmu. Po besedah Dejana Židana je veliko pozornosti usmerjene v izboljšanje standarda ljudi. Z zakonoma sta bili tako zvišani minimalna pokojnina in minimalna plača, zaradi staranja prebivalstva pa se, tako Židan, pripravljata še dva ukrepa, in sicer sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter oblikovanje demografskega sklada.

Predsednika sta spregovorila tudi o gospodarski situaciji v državah, pri čemer je Dejan Židan dejal, da Slovenija že nekaj let beleži rast in da so tudi napovedi za naprej zelo dobre. Tudi na Poljskem imajo po besedah Poljsko-slovenske parlamentarne skupine Sejma zelo dobro gospodarsko stanje, k čemur prispeva, tako Kazimierz Gwiazdowski, uvedba določenih socialnih programov, med katerimi je po njegovih besedah najbolj priljubljen program Družina petsto plus.

Obisk delegacije Poljsko-slovenske parlamentarne skupine Sejma Republike Poljske v parlamentu. Foto: DZ, Matij Sušnik

Ogled Zelenega jezera in Haloz

Včeraj je bila poljska delegacija, v kateri so bili poleg predsednika Skupine Kazimierzja Gwiazdowskega še podpredsednik skupine Marek Rząsak, podpredsednica skupine Barbara Chrobak in sekretarka skupine Anna Marciniak, na obisku v občinah Kidričevo in Videm, kjer sta jih sprejela kidričevski župan Anton Leskovar in videmski Branko Marinič. Poljski delegaciji se je pridružila tudi predsednica in člani Skupine prijateljstva z Republiko Poljsko; Suzana Lep Šimenko, Jelka Godec, Mojca Žnidarič in Jožef Lenart.

Poljska delegacija je bila najprej na obisku v občini Kidričevo; foto: TM

Župan Leskovar tudi o evropskih sredstvih in skorajšnjem odprtju športno-rekreacijskega parka

Najprej je bila delegacija na obisku v Kidričevem, kjer jim je župan Anton Leskovar predstavil občino in njeno delovanje, izpostavil, da so ena redkih občin, ki imajo v celoti izgrajen kanalizacijski sistem, v 90 odstotkih položen optični kabel, električno napeljavo v zemlji in urejeno led javno razsvetljavo. Predstavil je delovanje komunalne službe in odvoz odpadkov v občini, veliko skrb občine in vlaganja v izobraževanje, kar je goste iz Poljske še posebej zanimalo, župan Leskovar pa je izpostavil še uspešno črpanje evropskih sredstev iz zadnje razvojne perspektive, ko so prejeli 18 milijonov evrov, ki jih bodo namensko porabili za izgradnjo 25 km kolesarskih stez, nove industrijske cone na 28 hektarjih in obvoznice za industrijo.

Delegacija na ogledu velikanske gramoznice v Pleterjah, ki jo spreminjajo v rekreacijski park Zeleno jezero. Foto: TM

Po šestih letih pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj in nekaj mesecih gradnje ter priprav nabrežja gramoznice v Pleterjah zdaj tam opravljajo še zadnja dela pred odprtjem športno-rekreacijskega parka Zeleno jezero (Green Lake), je pojasnil župan Kidričevega in dodal, da je naložba vredna približno milijon osemsto tisoč evrov in je razdeljena med občino in zasebnimi investitorji.

Vodja projekta Green Lake Sara Kaučič je poljsko delegaciji predstavila projekt in posebej poudarila, da bodo vse možne aktivnosti v parku namenjene različnim generacijam, park pa bo postal s posebnim prireditvenim prostorom tudi kulturno prizorišče. Na delu skoraj 40-hektarske vodne površine v tamkajšnji gramoznici in ob njej urejajo vse potrebno za dolgo vrsto športnih aktivnosti od deskanja na vodi do odbojke na mivki, ob tem pa postavljajo še vso potrebno komunalno infrastrukturo.

Športno-rekreacijski park Zeleno jezero (Green Lake) bo zaživel letos poleti; foto: TM

V drugi fazi v letih 2020 in 21 bodo uredili še kopališče (voda se v gramoznici poleti segreje tudi do 27 stopinj), zato so morali pri Arsu pridobiti status kopalnih vod. Meritve so pokazale odlično kakovost, nekaj izmerjenih vrednosti je bilo primerljivih kar z vodo reke Soče, je dejala Kaučičeva. V tem času pa bodo postavili še drugo vlečnico za deskarje, po zaključku teh del pa bodo do 2024 postavili še deset mobilnih hišic za goste, 20 mest za avtodome in deset luksuznih šotorov, je načrte razkrila Sara Kaučič, ki je goste povabila tudi na ogled parka.

Videmski župan poljsko delegacijo povabil v Haloze

V Vidmu pri Ptuju je poljsko delegacijo pozno popoldne sprejel še župan Vidma Branko Marinič, ki je gostom na kratko predstavil občino, njeno delovanje in razvoj v zadnjih letih. Ob tem pa izpostavil, da je velikega pomena za občino tudi novozgrajena avtocesta, da si veliko obetajo od obrtno-poslovne cone in da imajo veliko načrtov na področju turizma.

Delegacijo Poljsko-slovenske parlamentarne skupine je v občini Videm sprejel župan Branko Marinič. Foto: TM

Nato so se gostje popeljali po naseljih Haloz do uspešne govedorejske kmetije Ide Vindiš Belšak v Spodnjem Leskovcu, kjer so jim pripravili degustacijo njihovih nagrajenih izdelkov iz mleka in žit. Po ogledu kmetije so se vrnili v Videm, v Vidovo klet, kjer je skrbnik občinske trte in uspešen vinar Rudi Potrč pripravil še degustacijo haloških vin.

Na obisku na kmetiji Ide Vindiš Belšak v Halozah. v kraju Spodnji Leskovec; Foto: TM

Lep-Šimenkova je prepričana, da bodo dobri vtisi zagotovo preneseni na Poljsko

Predsednica parlamentarne Skupine prijateljstva s Poljsko Suzana Lep Šimenko je po včerajšnjem srečanju s poljsko delegacijo povedala: »Resnično me veseli, da se je Poljsko-slovenska parlamentarna skupina Sejma Republike Poljske odzvala povabilu in prišla na uradni obisk v Slovenijo. Kljub številnim uradnim pogovorom v Državnem zboru so znotraj svojega programa imeli nekaj prostih ur. Kot poslanka iz območja Dravskega polja in Haloz sem seveda izrazila željo, da obiščejo naše konce. Prave Slovenije namreč ne morejo občutiti v Ljubljani. Prava Slovenija je naše podeželje.

Poslanka Suzana Lep Šimenko, predsednica Skupine prijateljstva s republiko Poljsko. Foto: TM

Zelo sem vesela, da smo ta obisk skupaj z županoma občin Videm in Kidričevo tako dobro izpeljali. Prepričana sem, da so v tem kratkem času gostje videli vsaj delček lepot vinorodnih Haloz in okusili nekaj dobrot iz občine Videm. Po izrazih in njihovih besedah sodeč so bili resnično očarani in pozitivno presenečeni, zato bodo dobri vtisi zagotovo preneseni na Poljsko.« 

Vir: DZ, RS, foto: Matija Sušnik, TM