Danes začetek predčasnega glasovanja

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami je bil danes začetek predčasnega glasovanja.

Na 63 voliščih po vseh Sloveniji, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, tudi na Ptuju, v Ormožu in Lenartu na sedežih tamkajšnjih Upravnih enot, se je danes začelo predčasno glasovanje. Volišča bodo odprta do četrtka, 31. maja, med 7. in 19. uro.

Novost – izidi predčasnega glasovanje ne bodo znani takoj po zaprtju volišč

Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice.
Prvi neuradni izidi bodo vseeno znani v nedeljo zvečer. Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne izide in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Več kot 1600 kandidatov na 25 kandidatnih listah

Na osmih državnozborskih volitvah se bo za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1600 kandidatov na 25 kandidatnih listah. Do srede, 30. maja, pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ter glasovanje na domu.

Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev, naj glas oddajo prav zanje, čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja, ki se je začela 4. maja, uradno zaključila in bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč na volilno nedeljo, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo v tem času prepovedano.
VIR: DVK