Danes vrhunec pustnih norčij po vsej državi

Pustna nedelja bo ponudila največje in najbolj tradicionalne pustne povorke. Največji dogodke bo zagotovo današnja mednarodna povorka v sklopu jubilejnega 60. Kurentovanja na Ptuju, ki prvič uradno poteka pod okriljem Unesca.

Tisoče mask, tisoče zgodb, eno Kurentovanje! Foto: arhiv kurentovanje.net
Ptujske ulice in trge bo danes preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času. Na mednarodni povorki na Ptuju bo sodelovalo preko 850 kurentov in okrog kot 2.500 mask.

V karnevalskem Ptuju več kot 70 dogodkov za vsak okus

11-dnevno Kurentovanje, ki utrip življenja na Ptuju in okolici spremeni tako zelo, da mu pravijo kar peti letni čas, ponuja več kot 70 zabav, plesov, koncertov, etnografskih, umetniških, družabnih, dobrodelnih, otroških in drugih dogodkov.

Na Ptuju bo danes mednarodna pustna povorka v sklopu 60. Kurentovanja. Foto: arhiv kurentovanje.net

Sicer pa v mestu ob Dravi vse pripravljeno za vrhunec jubilejnega Kurentovanja: v evropski karnevalski prestolnici je bil včeraj sobotni mestni pustni korzo, danes pa bo mednarodna pustna povorka, na kateri bo sodelovalo preko 850 kurentov in okrog 2.500 mask. Ob začetku počitnic na Štajerskem bo Ptuj v ponedeljek gostil tradicionalno 10. povorko otrok iz vrtcev, kurenti in njihovi spremljevalci pa se bodo z ulic in trgov glasno poslovili na pustni torek, s pokopom Pusta.

MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA (23. 2. ob 13. uri)

Vrhunec Kurentovanja: kurenti, etnografske, karnevalske in tuje maske.

POVORKA OTROK IZ VRTCEV (24. 2. ob 10. uri)

Vesele in nagajive maškare vrtcev iz cele Slovenije.

PUSTNI TOREK IN POKOP PUSTA (25. 2. ob 13. uri)

Edinstveno urbano pustovanje s celodnevno zabavo.

Trasa mednarodne karnevalske povorke

Začetek letošnje mednarodne pustne povorke na Ptuju bo na Potrčevi cesti, potem pa se traja nadaljuje skozi Vinarski trg, Ulico Heroja Lacka, Mestni trg, kjer je osrednji predstavitveni del povorke, Minoritski trg in zaključek bo v Dravski ulici, pri ptujskem peš mostu.

Na Ptuj tudi z vlakom Slovenskih železnic
Vsem, ki si želite doživeti Kurentovanje na najlepši možni način, se poveseliti s prijatelji in ostalimi maskami, priporočajo prihod z vlaki Slovenskih železnic.

V času mednarodne povorke je na Ptuju možno brezplačno parkiranje na naslednjih parkiriščih:

PE Jager Ptuj, Zagrebška cesta 34

Qcenter Ptuj, Puhova 20,21

PE Hofer Ptuj, Ormoška cesta 22

PE Hofer Ptuj, Zagrebška cesta 40

Merkur Ptuj, Dornavska cesta 6

Grand Hotel Primus, Pot v Toplice 9

Beton – betonski izdelki na Puhovi ulici. (zraven Qcentra)
Vsem obiskovalcem bo na dan Mednarodne karnevalske povorke na voljo brezplačen avtobusni prevoz, ki bo povezoval posamezne dele mesta.

Foto in vir: kurentovanje.net