Danes volitve v državni zbor

Volivci bodo danes na osmih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države izbirali novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat.

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za predčasne državnozborske volitve. Volivci bodo lahko izbirali med 1636 kandidati za 90 poslanskih mest.

Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 25 strankarskih list, od tega 21 v vseh osmih volilnih enotah. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano pozno zvečer, ko bodo jasni obrisi nove sestave državnega zbora.

Na voliščih po vsej državi bo med 7. in 19. uro glas za svojega kandidata lahko oddalo 1,7 milijona volilnih upravičencev. Do zaprtja volišč še vedno velja volilni molk. Do 19. ure bo odprtih 3015 rednih voliščih ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Do zaprtja volišč velja volilni molk

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molk je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.
Vir: STA