Danes prva od stavk javnega sektorja

stavka, javni-sektor, ustanove, zaprtje

V Vrtcu Ptuj organizirano le varstvo

Začenja se val napovedanih stavk javnega sektorja. Stavko je za danes napovedalo 16 sindikatov. Stavkovne aktivnosti bodo potekale v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali, tudi na javni RTV. Pred vladnim poslopjem  bo pet minut čez poldne protestni shod. Današnji stavki dela javnega sektorja se bodo pridružili tudi nekateri vrtci in šole, na Ptujskem Vrtec Ptuj, kjer zagotavljajo, da bo delo potekalo nemoteno, podporo stavki pa bodo izrazili z udeležbo na shodu.

V okviru današnje stavke bodo stavkali zaposleni, ki so vključeni v 16 sindikatov pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška, in sicer: sindikat državnih organov, sindikat veterinarjev, sindikat delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa), sindikat carinikov, sindikat farmacevtov Sifarm, sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikat vladne agencije Slovenije (SVAS), Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat laboratorijske medicine Silmes, sindikat novinarjev, sindikati centrov za socialno delo Since 07, sindikat sevalcev, KNSS Neodvisnost, visokošolski sindikat, sindikat ministrstva za obrambo, sindikat socialnega zavarovanja, sindikat poklicnega gasilstva ter sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Njihove stavkovne zahteve imajo pa skupno rdečo nit – plače in plačna nesorazmerja. Kot je za RTVSLO pojasnil Jakob Počivavšek, ki vodi stavkovni odbor, vlada ni pripravljena odpraviti neustreznega vrednotenja delovnih mest za zaposlene nad 26. plačnim razredom in se ni pripravljena pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je povzročila s sklepanjem dogovorov in višanjem plač posameznim skupinam zaposlenih v javnem sektorju.

Kaj današnja stavka pomeni za državljane in kako bodo obratovale javne ustanove?

Znan je seznam tistih javnih ustanov, ki bodo zaprte oziroma bodo obratovale po prilagojenem delovnem času. Medicinske sestre in bolničarji bodo izvajali samo nujno zdravstveno oskrbo, naročanj ne bo, prav tako ne bodo pisali izvidov. V celoti bo poskrbljeno za nosečnice, vsa nujna stanja, za mlajše od 18 let in za starejše od 65 let.

Stavkali bodo farmacevti v javnih lekarnah, ki bodo zaprte med 10. in 13. uro, namesto tega bodo v tem času obratovale dežurne lekarne. Izdajali bodo zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila. V lekarnah bo v tem času mogoče dobiti tudi zdravila brez recepta, namenjena zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj. Ne bo pa mogoče dobiti kozmetičnih izdelkov oziroma vsega, kar ne sodi v opravljanje lekarniške javne službe. To ne velja za zasebne lekarne, ki bodo obratovale kot običajno.
Veterinarji bodo opravljali le nujna dela v zvezi z zaščito živali. Zasebne ambulante bodo delovale nemoteno. Stavki se bo pridružilo najmanj 31 centrov, kar predstavlja polovico Centrov za socialno delo (CSD). Urejali bodo le nujne zadeve. Obravnavali bodo primere družinskega nasilja in prošnje za izredno socialno denarno pomoč, vlog ne bodo sprejemali, stranke naprošajo naj se na CSD zglasijo drug dan.

Na nekaterih šolah zaradi stavke odpade pouk, v nekaterih vrtcih organizirano le varstvo

17 vrtcev bo danes  okrnjeno, na osnovnih šolah na Ptujskem pa niso napovedali sodelovanja v stavki. Pedagoški program se ne bo izvajal, za varstvo pa bo kljub temu poskrbljeno. Stavko so napovedali tudi v Vrtcu Ptuj.

V Mestnem gledališču Ptuj danes ne bo predstave

Seje državnega zbora danes ne bo, pav tako ne bo sej ostalih javnih teles. Na Upravnih enotah bo danes mogoče urediti le najbolj nujne zadeve, zato se na ta dan ne odločajte za opravke na uradih. Tudi knjižnice po večjih mestih bodo danes zaprte. Med drugim v Ljubljani, Celju, Domžalah, Kranju, Novi Gorici in Mariboru. Zamudnine se zato na ta dan ne bodo štele.
Odpadle bodo nekatere predstave in prireditve v gledališčih. Stavko so napovedali tudi v Mestnem gledališču Ptuj, kjer za danes napovedana predstava Rose Bernd, za abonma Premiera in izven, odpade. Nov termin bo v soboto, 21. aprila 2018, ob 19.30 uri. Prav tako danes ne bo odprta blagajna Mestnega gledališča Ptuj.

V februarju napovedane še tri stavke

Vlada se bo tako v februarju najverjetneje soočila še s tremi stavkami; za 12. januar sta začetek stavke napovedala oba policijska sindikata, za dan kasneje sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, 14. februarja pa naj bi se začela še stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo je napovedal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

TM, vir: RTVSLO