Danes na Ptuju Salon Sauvignnon

Ob 13. uri se bo v Dominikanskem samostanu na Ptuju pričel četrti Art & Wine festival Salon Sauvignon Ptuj 2018 - Vino v mestu tisočletij. Letošnji bo postregel z nekaj novostmi.

Teden sauvignonov je sončne pomladne dni prepletel z vinskimi užitki v ptujskih gostilnah in restavracijah, kavarnah in vinotekah, danes med 13. in 19. uro pa bo Solon sauvignon mogoče doživeti v odličnosti še med zidovi Dominikanskega samostana.Festival so minuli konec tedna napovedale Primusove vinske zgodbe v grand hotelu Primus, to sredo so ob 80-letnici fotografa in viteza slovenskega reda vitezov vina Stojana Kerblerja odprli razstavo njegovih del Tovarniška fotografija.

Utrinek z odprtja razstave

Med srednjeveškimi zidovi Dominikanskega samostana so razstavili Kerblerjevo Tovarniško fotografijo, razstavo je postavil Darko Ferlinc, na ogled pa so tudi dela mlade ptujske likovne umetnice Aleksandre Farazin. Sinoči je v kavarni MuziKafe vinski poznavalec Robert Gorjak predstavil knjižno delo Slovenija, moja dežela, danes pa je osrednji festivalski dan. Vino v mestu tisočletij tudi v letošnji ediciji povezujejo z umetnostjo, so napovedali organizatorji festivala.

Prisotnih bo vsaj 46 vinarje vinarjev predvsem iz Slovenije, pa tudi iz soseščine, več kot 100 sauvignonov z vsega sveta, tudi iz vinorodnih dežel novega sveta. Tokrat pripravljajo posebno poglavje cabernet sauvignona, saj vključujejo nekaj izbranih slovenskih otrok sauvignona in cabernet franca.

Žlahtno kapljico bo danes spremljala vrhunska štajerska kulinarika z nekaj sodobnega pridiha, na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji vegetarijanske in veganske hrane, za kulinarično razvajanje pa bodo poskrbele izbrane ptujske gostilne (Ribič, Grabar, Amadeus, grand hotel Primus), za pomladne slaščice pa dijaki Biotehniške šole Ptuj.
TM, foto: Ars Poetoviensis