Danes je Ta veseli dan kulture

Na Ta veseli dan kulture, ki 3. decembra, na rojstni dan našega poeta Franceta Prešerna, že tradicionalno brezplačno odpira vrata slovenskih kulturnih ustanov, vas kulturniki z brezplačnimi ogledi razstav, zanimivimi vodstvi in dogodki vabijo v svojo družbo.

3. decembra že nekaj let poteka tradicionalni Ta veseli dan kulture. Že tradicionalni Ta veseli dan kulture, ki je z leti prerasel v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje Prešernovega rojstnega dne, na najlepši način združuje željo ljudi po kulturi in njeno dostopnost. Zanimivi dogodki bodo danes tudi na Ptuju, v Ormožu, na Hajdini, kjer ob 17. uri člani KPD Staneta Petroviča Hajdina pripravljajo prvi literarni večer, v Vidmu in še kje v okolici.

Danes vrata ponovno odpirajo številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji: muzeji, galerije, gledališča in drugi zavodi, zvrstile se bodo brezplačne razstave, vodenja, delavnice in predstave. Vas zanima umetnost, arhitektura, zgodovina, tehnika, umetna obrt ali kulturni dogodki za otroke? Preverite, kaj se bo 3. decembra 2019 dogajalo v vaši bližini in se nam pridružite!

Vabimo vas, da si ogledate program in se udeležite katerega od več kot 300 dogodkov. Dogodki, zvrstilo naj bi se jih 300 in več, s podrobni opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike.

Zanimivi dogodki danes na Ptuju

Ta veseli dan kulture V mestnem gledališču Ptuj obeležujejo z virtualnim popotovanjem v zgodovino ptujskega gledališča, ki ga je pripravil virtualni umetnik in raziskovalec tega obdobja začetka gledališke ustvarjalnosti na Ptuju Mihael Tosch Toš. Odprli bodo portal Stadttheater Pettau, kjer bo predstavljena kronika gledališča od 1786 do 1918.

Stavba Mestnega gledališča Ptuj je najstarejša gledališka stavba v Sloveniji, kjer kontinuirano živi gledališka ustvarjalnost. Res da je v času med leti 1786 in 1918 gledališče bilo nemško, vendar je Ptuj bil vedno od svojih začetkov multikulturno mesto, in prav obujanje njegove multikulturne evropske identitete je ena glavnih nalog našega prizadevanja, da bi mesto oživili, ter ga skozi projekt Evropske kulturne prestolnice vrnili tja, kamor spada, v samo srce Evrope. Virtualno gledališče je dostopno na domeni www.stadttheaterpettau.info

Jutri obletnica v Mestnem gledališču Ptuj

Dan po Ta veselem dnevu kulture, 4. decembra, pa slavi Mestno gledališče Ptuj 24. obletnico svoje ustanovitve in skozi zavedanje o preteklosti bodo napovedali prihodnost. Jutri, 4. decembra, bodo v MGP na tiskovni konferenci predstavili nove dogodke in nov portal, kot tudi prihodnje leto v Mestnem gledališču Ptuj, kjer se pogumno odpravljajo osvajat Evropo s tem, kar nas dela lastne, našo kulturo in našo zgodbo.

Danes na Ptuju tudi vodeni ogled arhivskih depojev

Na galerijskem hodniku Zgodovinskega arhiva na Ptuju, na Vičavi, si je med 9. in 15. uri mogoče ogledati razstavo »Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja«. Razstava, ki oživlja dediščino mesta in prebuja podobe, ki jih iščemo med svojimi spomini. Ogled je brezplačen.

Foto: Zgodovinski arhiv Ptuj

Ob 10. uri Zgodovinski arhiv na Ptuju organizira tudi Vodeni ogled arhivskih depojev za individualne obiskovalce. Ogled je brezplačen.

Dogodki v Ormožu

V torek, 3. decembra, vabijo na združene prireditve Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož, Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ormož in VIZ Vrtec Ormož, ki bodo v sklopu dneva Ta veseli dan kulture.

Program:

  • ob 10. uri: odprtje likovne razstave IGRAJ SE Z MANO – BODI UMETNIK v avli Občine Ormož.
  • ob 18. uri: odprtje regijske tematske likovne razstave OBLO IN OGLATO v Beli dvorani Grajske pristave Ormož.

Na ta dan si lahko brezplačno ogledate muzejske zbirke na ptujskem gradu, v Grajski pristavi Ormož in ormoškem gradu.

Vir: MGP, PMPO