Danes je prvi maj, mednarodni praznik dela

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo in obeležujejo po celem svetu. Praznično je tudi v Spodnjem Podravju.

Budnica Pihalnega orkestra Ptuj; foto: arhiv Pihalni orkester Ptuj
Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu in jih poznamo pod imenom Haymarketski izgred. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku. 

Osrednja prvomajska praznovanja po državi že sinoči

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že več kot 120 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik. Slovenske sindikalne organizacije so tudi letos priredile številna prvomajska srečanja.

Sicer pa je prvi maj v mnogih državah dela prost dan. Na ta dan potekajo zborovanja in proslave. Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kurjenjem kresov na predvečer praznika, postavljanjem majskih dreves ter prvomajskimi budnicami.

Ptujčane bo prebudila budnica pihalnega orkestra

Na Ptuju je bilo praznično že sinoči, ko je na Panorami zagorel velik kres. Ptujčane pa bo 1. maja zjutraj po tradiciji s prvomajsko budnico prebudil Pihalni orkester Ptuj in potem se bo prvomajsko praznovanje v mestu ob Dravi nadaljevalo s športnimi, zabavnimi in kulturnimi prireditvami.

Zvoki godb na pihala bodo na praznik dela prebudili prebivalce številnih krajev in mest po Sloveniji. Tradicionalna prvomajska budnica bo danes razveseljevala še v nekaterih občinah in krajih Spodnjega Podravja; v Dornavi, Markovcih, Kidričevem, Podlehniku, Ormožu, Središču ob Dravi in še kje.

Foto: arhiv Pihalni orkester Ptuj