Danes je dan samostojnosti in enotnosti

državni-praznik, dan-samostojnosti-in-enotnosti, proslava, ormož, ptuj

Pred 27 leti pomembna in prelomna odločitev za samostojno Slovenijo

V spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji 23. decembra leta 1990 danes zaznamujemo praznični dan – dan samostojnosti in enotnosti. Današnji dan v spomin na te dogodke obeležujemo kot državni praznik in je dela prost dan.

 

Letos mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Osrednja državna slovesnost je bila že 22. decembra, ko je bil slavnostni govornik predsednik vlade dr. Miro Cerar, in tudi Državni zbor je minuli petek s slavnostno sejo zaznamoval dan samostojnosti in enotnosti.

Foto: Delo

V Ormožu proslava v petek, na Ptuju nocoj

Svečanost ob dnevu samostojnosti in enotnosti je občina Ormož pripravila minuli petek v Beli dvorani grajske pristave Ormož, ko so podelili tudi občinska priznanja. Podelili so bronasti plaketi, letošnja prejemnika sta Tarok društvo Štraus in Jožef Plohl. Srebrno plaketo sta prejela cerkveni pevski zbor Velika Nedelja in Franc Mlakar, zlato plaketo pa je prejel zbiratelj Marko Sluga. Marsikje pa bodo proslave pripravili tudi danes. Ptujčani osrednjo proslavo pripravljajo nocoj ob 19. uri v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj, ko bo slavnostni govornik ptujski župan Miran Senčar.

Plebiscit o samostojnosti
Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil na začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo. Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

TM